Így működik majd Anglia jelzőlámpás utazási rendszere

Forrás: turizmus.com

 2021. április 10. 07:00

A britek ismét elkezdhetnek külföldi nyaralásokat tervezni, jelentette be Grant Schapps közlekedési miniszter. Ehhez az ország a közlekedési lámpákhoz hasonló színkódos rendszert vezet be, amely az országokat a kockázataik szerint osztályozza, és eszerint határoz meg korlátozó intézkedéseket.

A közlekedési miniszter most további részleteket osztott meg a színkódos rendszerről, amely segíti majd a szabadidős utazások biztonságos újraindítását a szigorú lezárás után. A külföldi nyaralások legkorábban május 17-én indulhatnak újra Nagy-Britanniába - írja a BBC.

A különböző országokat a fertőzések száma, az oltási programjuk előrehaladása, valamint az aggodalomra okot adó mutáns koronavírus-változatok előfordulása alapján kategorizálják majd.

Ezt a listát folyamatosan felülvizsgálják, és reményeik szerint az európai országokat az oltási programjaik előrehaladtával fokozatosan a jobb kategóriákba sorolhatják majd.

A jelzőlámparendszer a külföldi úti célokat a következőképp minősíti:

  • Zöld: Az utasok visszatérésük után nem kerülnek karanténba, de az Egyesült Királyságba való visszatérés előtt egy koronavírus-tesztet, valamint érkezéskor egy PCR-tesztet kell végezniük.
  • Borostyán: Az ezekből az országokból visszautazóknak 10 napig karanténban kell tartózkodniuk, ez azonban már otthon is történhet. Ezen kívül az indulás előtt egy tesztet, érkezés után pedig két PCR-tesztet kell végezniük.
  • Piros: A piros országokból visszatérő utasoknak 10 napos karantént egy szállodában kell majd tölteniük, amelyet saját maguknak kell fizetniük. Ezen kívül indulás előtt egy tesztet, visszaérkezés után pedig két PCR-tesztet is kell végezniük.

 

A kormány egyelőre még nem közölte, mely országok lesznek a zöld, borostyán és vörös kategóriában, ezt május elejéig ígérték.

Jelenleg csaknem 40 ország szerepel az Egyesült Királyság kormányának vörös listáján. Ezekből az országokból tilos a beutazás, a brit és ír állampolgárok kivételével, valamint az Egyesült Királyságban tartózkodási engedéllyel rendelkezőket.

Minden utazónak legalább két koronavírus-tesztet kell majd végeznie, a borostyán és vörös országokból érkezőknek pedig karanténba is kell vonulniuk

Fotó: 123rf.com

Shapps arról is beszélt, hogy a PCR-tesztek árát az utazási szektor és az utazók is kifogásolják, ezért a kormány elkötelezte magát amellett, hogy ezeknek az árát a magánszektorral együttműködve csökkentse. Ez magában foglalhatja az olcsóbb teszteket, vagy hogy a kormány biztosítja majd az indulás előtti teszteket.

A Which? fogyasztói csoport számítása szerint a PCR-tesztek átlagos ára - ami csak egy a beutazáshoz szükséges vizsgálatok közül - fejenként körülbelül 120 fontba kerülhet.

Jelenleg szinte mindenkinek, aki Angliába akar utazni, az utazás előtt  koronavírus-tesztet kell végeznie, majd megérkezésekor két tesztet kell megvásárolnia egy magánszolgáltatón keresztül. A 11 év alatti gyermekek mentesülnek ez alól.