Így utaznak az újhullámos lakóautósok Európa útjain – a parkolóból jelentjük

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. március 01. 14:40

Párban, kutyával vagy családdal vágnak neki, kempingben vagy éppen az útszéli parkolóban rendezkednek be a lakóautós utazók. Kik ők és milyen indíttatásból váltanak erre az életformára? Célcsoport-szegmentálás H. Horváth Orsolyától, aki január óta maga is közéjük tartozik.

A lakóautós utazási forma évről évre egyre népszerűbb Európában és Észak-Amerikában. Az újhullámos népszerűség már 2019 előtt is tapasztalható volt, a járványhelyzet azonban plusz lendületet adott a trendnek.

A kereslet annyira megnőtt, hogy nem ritkán egy-két évet is várni kell az új gyártású modellek átvételére és a felkapott desztinációkban hónapokkal előre lekötik a kempinghelyeket.

Napjainkban azonban már közel sem csak a gondolatainkban élő tipikus német nyugdíjasokról van szó, akik májusban beköltöznek a vízparti vagy termálfürdős kempingekbe és októberig ott tanyáznak. Az új lakóautós vendégkör korosztályban, motivációban, utazási és fogyasztási szokásaiban is rendkívül heterogén. Ahhoz, hogy egy desztináció felkészülhessen a fogadásukra, érdemes megismerni az igényeiket és felmérni, hogy a meglévő célcsoportokhoz illeszkednek-e.

Olaszország, Franciaország és Spanyolország útjain ingyenes lakóautó-parkolók is várják az utazókat

Fotó: H. Horváth Orsolya

Digitális nomádként, lakóautóval utazva az alábbi fő csoportokat fedeztük fel, ismertük meg Olaszország, Franciaország és Spanyolország útjain, parkolóiban és kempingjeiben.

 

Kempingező senior

Jellemzően párban és kutyával utazik, több hónapos tartózkodással tervez egy kempingben, előre lefoglalva a törzshelyét.

Fontos számára a kellemes időjárás, az otthoninál olcsóbb szolgáltatás és élelmiszer-árak, valamint a biztonság és a megbízható egészségügyi ellátás. Helyben elsősorban a vendéglátást és a szépészeti szolgáltatásokat veszi igénybe.

A németek képviseltetik magukat legnagyobb számban ezen a területen. Esténként beszélgetve velük elmesélik, hogy a téli szezon otthoni magas energiaárait spórolják így meg egy sokkal kellemesebb klímán. Ahogy egyre kényelmesebb lakóautók érhetők el, egyre többen választják ezt az életformát, mivel szinte semmiről sem kell lemondaniuk, amit az otthonukban megszoktak.

 

Kempingező család

Jellemzően iskolai szünetben utazik 14 év alatti gyerekekkel, 1-2 hetes tartózkodással tervez egy kempingben, keresi az új desztinációkat.

Fontos számára a vízpart, az aktív élmények, az új kultúrák megismerése, valamint a biztonság.

Helyben elsősorban a vendéglátást és a szórakoztató, aktív programokat veszi igénybe.

A téli szezonban ezzel a csoporttal nem találkoztunk, nyári utazásaink során viszont egyértelmű volt, hogy modern, városi családokról van szó, akik a kalandvágy miatt mennek kempingbe és hogy a család minél inkább együtt legyen. Ez a célcsoport reneszánszát éli, akik a szüleikkel 20-30 évvel ezelőtt kempingeztek, most a saját gyerekeiknek mutatják meg ezeket az élményeket, viszont sátor helyett sokszor inkább lakóautóban.

 

Furgonlakó fiatal

Jellemzően párban vagy barátokkal utazik, fél vagy egyéves időtartamra tervezett úttal, karrierépítés előtt vagy „sabbatical" (magyarul: alkotói szabadság – a szerk.) keretében, szünetet tartva. Egy településen csak 2-3 napot tölt.

Fontos számára új emberek, kultúrák megismerése, a felfedezés élménye, a bulizás, a 4G-s internet ellátottság, valamint az ingyenes vízforrás. Helyben elsősorban a kiskereskedelmi egységeket veszi igénybe, valamint a lakóautós parkolókat, szervizhelyeket (lehetőleg ingyenesen). Az elmúlt öt évben robbanásszerűen nőtt ez a célcsoport, karöltve a környezettudatos, mainstreem és kommercionalista trendeket elutasító fiatalok szubkultúrájával. Becslésünk szerint a lakóautósok közel 20 százalékát már ez a réteg teszi ki, szinte mindenhol találkozni a tagjaikkal. Tíz évvel ezelőtt még ide soroltuk volna önmagunkat is, mára azonban a kényelem utáni vágy már a következő csoporthoz húz közelebb.

 

Vándorló távmunkás

Jellemzően párban (és kutyával) utazik, fél vagy egyéves időtartamra tervezett úttal, napi szinten dolgozva „home office-ból". Egy településen 2-4 napot tölt, maximum 1 hetet.

Fontos számára új kultúrák megismerése, a felfedezés élménye, a kellemes klíma, a közbiztonság, a 4G-s internet ellátottság, valamint az ingyenes vízforrás. Helyben elsősorban a kiskereskedelmi egységeket, a vendéglátást, a kulturális programokat veszi igénybe, valamint a lakóautós parkolókat, szervizhelyeket (lehetőleg ingyenesen).

Ide soroljuk magunkat is.

Így utazik cikkünk szerzője, aki január óta digitális nomád a férjével

Fotó: H. Horváth Orsolya

Beszélgetve sok hasonló utat járó digitális vándorral, azt látjuk, hogy lassan, de biztosan nő ennek a csoportnak is az aránya, leginkább a német nyelvterületeken és a skandináv régióban. Most még csak 10 százalék körül lehet a részesedésünk, de az online munkák terjedésével, egyre többen próbálják majd ki magukat ebben a létformában.

 

Bivakoló senior

Fő jellemzői megegyeznek a „kempingező senior" csoporttal, azonban nem kempingekben időznek, hanem ingyenes lakóautó-parkokban, ahol a vízellátáson kívül más szolgáltatás nem áll rendelkezésre. A legtöbb esetben nagy értékű (több tízmillió forintos), nagy méretű (7 méter feletti hosszú) lakóautókkal utaznak, ezért a biztonság hangsúlyos szempont az esetükben. Arányuk 30-40 százalék között lehet.

 

Alkalmi lakóautó-bérlők

A fenti motivációk közül valamennyi előfordulhat a bérlők esetében. Gyakran első tesztút a cél a lakóautóvásárlás előtt, vagy egy új utazási forma felfedezése.

A bérlés nem olcsó mulatság (az árából apartman vagy akár hotelszoba is bérelhető lenne), ezért számukra is a biztonság elsődleges szempont. Mivel esetükben pár hetes időtartamról van szó, általában a nyári szezonban, ezért fogyasztási szokásaik megegyeznek a nyaralóvendégek szokásaival.

Így kezdtük mi is, de az első út után biztosak voltunk benne, hogy legközelebb már saját autóval indulunk el. Fő küldőpiacok valamennyi célcsoport esetén Németország (abszolút első helyen, meghatározó résztvevők), Svájc, Franciaország, Belgium, Hollandia, Egyesült Királyság, Spanyolország. A kempingező célcsoportok igényeit a piaci alapon működő kempingek kiszolgálják, folyamatosan modernizálva a saját infrastruktúrájukat az igények változására reagálva (kevesebb lakókocsis, több nagyméretű luxus lakóbusz, lakóautós szürke- és feketevíz-kezelési technikák).

Felmerül azonban a kérdés, hogy ki és hogyan készül fel azokra a tömegekre, akik a közterületeken, parkokban, vízpartokon és természetvédelmi területeken keresik az ingyenes megállóhelyeket. Ki lesz a teherviselője és ki a haszonélvezője az új vendégkörnek? Minderre a következő cikkünkben igyekszünk választ adni és jól működő példákat bemutatni.

*

A szerző Hévíz város turisztikai főtanácsadójaként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. A turisztikai szakember az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on.  Korábbi cikkei itt olvashatók.