Így utazott a világ 2021-ben – friss légi közlekedési trendek

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. december 07. 16:05

A ForwardKeys a repülőjegy-értékesítési adatok alapján készült legfrissebb jelentésében összefoglalta a 2021-es év legfontosabb utazási trendjeit, melyeket nem meglepő módon nagyban befolyásolt a Covid-19 világjárvány, az országok nyitása és zárása, valamint az új variánsok megjelenése is.

Az amerikai szabadidős utazások segítik a fellendülést

A világ legnépszerűbb úti céljainak összehasonlításánál azt a tendenciát láthatjuk, hogy miként 2019-ben, a világjárvány előtt, úgy 2021-ben is a szabadidős utazások viszik a prímet. Ugyan számos nagyváros visszaszorult vagy kikerült a top 20-as rangsorból a lezárások miatt, de az amerikai utazók által kedvelt főbb szabadidős úti célok népszerűsége magasra emelkedett – derül ki a ForwardKeys jelentéséből.

Dubaj továbbra is a kedveltségi lista élén áll, a legjelentősebb növekedést pedig Miaminál (a 18. helyről az 5. helyre ugrott) és Madridnál (a 16. helyről a 10. helyre tört) figyelhető meg. A listán új szereplőként jelent meg Cancun (Mexikó), amely rögtön a 2. helyen debütált.A listán lejjebb elhelyezkedő új belépők többsége az európai nyaralók körében népszerű szabadidős célpont. A 7. helyen szereplő Doha különösen jól teljesít tranzitcsomópontként. A pandémia következményeként a top 20-as listáról kiesett úti célok között tíz jelentős nagyváros is található, ilyen például Bangkok, Tokió, Szöul, Szingapúr vagy Los Angeles.

forwardkeys

Nehezen áll talpra a légi közlekedés

Összességében a nemzetközi légi közlekedés ebben az évben alig több mint egynegyede (26%) volt a járvány előtti szintnek. Az ázsiai és csendes-óceáni térség mindössze 8%-ot ért el, míg Európa 30%-ot, Afrika és a Közel-Kelet 36%-ot, Amerika pedig 40%-ot. Összehasonlítva az év első és második felének adatait, a fellendülés nagyon kiegyenlítetlen volt.Ázsia és a csendes-óceáni térség rendkívül rosszul viselte a pandémiás időszakot, míg Mexikó, Közép-Amerika, a Karib-térség és Afrika nagy része ellenállóbbnak bizonyult.

Nem csak egyes régiók, de bizonyos országok is sokkal népszerűbbek tudtak maradni a Covid-19 világjárvány ellenére. A kiemelkedő úti célok közül Közép-Amerika, különösen El Salvador és Belize, valamint a Karib-térség – mind az amerikai turisták üdülési célpontjai – tudták a legjobban megőrizni látogatóik számát.Sokuknak sikerült egész évben a 2019-es szint 60%-át meghaladó látogatottságot regisztrálniuk. Ugyanilyen mértékű utazási hajlandóság volt tapasztalható Afrika mintegy két tucat országában is. Utóbbiak ellenálló képessége azonban valamivel kevésbé figyelemre méltó, mivel sokuk gazdasága jóval kevésbé függ a turizmustól, ráadásul az adatokon egyelőre még nem látszik a legújabb, omikron variáns által gerjesztett, az Afrikába irányuló utazásokat tiltó rendelkezések hulláma sem.

 

A belföldi utazások domináltak

Sok helyen, főleg a nagyobb területű, illetve szigorúbb szabályozásokat bevezető országoknál a belföldi utazások népszerűsége nőtt meg. Ilyen például Brazília, Kína, Oroszország és az USA, ahol akár többórás repülés után is belföldön maradhatnak az utazók. Kínában a belföldi utazások aránya már 2020 szeptemberében visszatért a járvány előtti szintre, azonban januárban és augusztusban a Covid-19-es megbetegedések újbóli megjelenése miatt ez a szám visszaesett. Eközben a hosszútávú utazások relatív visszaesése is tapasztalható: míg 2019-ben a régión belüli és a régión kívüli utazások aránya 56:44 százalék volt, 2021-ben azonban ez az arány 62:38-ra változott.

A nemzetközi légi közlekedés 2021-ben alig több mint egynegyede volt a járvány előtti szintnek a ForwardKeys elemzése szerint

Fotó: 123rf.com

Ez a tendencia több tényező kombinációjával magyarázható, többek között az ázsiai és csendes-óceáni térség lezárásával, a hosszútávú utazások megnövekedett költségeivel és nehézségeivel, valamint a gyakran változó járványügyi utazási szabályozásokkal.

 

A nagy európai légitársaságok a pandémia egyik vesztesei

Nehezebben vészelték át a koronavírust azok a légitársaságok, amelyek üzleti tevékenysége inkább a rövid távú nemzetközi utazásokra irányult. Ezt jól szemlélteti a 20 legnagyobb légitársaság 2021-es és 2019-es piaci részesedésének elemzése a menetrend szerinti kapacitások alapján.

forwardkey

A nagy európai légitársaságok mind visszaestek vagy kiestek a rangsorból; helyüket olyan légitársaságok vették át, amelyek jelentős üzleti tevékenységet folytatnak Kínában és az Egyesült Államokban, és amelyek jobban meg tudták tartani a kapacitásaikat. Például a a legnagyobb európai diszkont-légitársaságok közül a Ryanair és az easyJet  az 5., illetve a 8. helyről a 7., illetve a 16. helyre esett vissza. A Lufthansa, a British Airways és az Air France, Európa legnagyobb hagyományos légitársaságai kiestek a top 20-as listáról, akárcsak az Emirates és az Air Canada. Helyüket a Shenzhen, a JetBlue, a Spirit, a Hainan és a Xiamen vette át.