Így változtak a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályok

Forrás: turizmus.com

 2020. október 04. 09:34

A Budapest Convention Bureau folyamatosan montírozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A Budapest Convention Bureau egyik célkitűzése, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Legutóbbi, szeptember 24-én megjelent összefoglalójuk óta az alábbi változások történtek.

 

Utazási szabályozások változásai

Németország újabb három hazai megye esetében szigorított az utazási feltételeken, Csongrád, Vas és Pest megye is felkerült a kockázati területek listájára. Szlovénia is korlátozásokat vezetett be hazánkkal szemben, lekerültünk a zöld listáról, kötelező 14 napos karantén vár minden be- és kiutazóra is. Hasonlóan változtatott Svájc és Liechtenstein is, Magyarország ebben a két országban is felkerült a kockázati területek listájára, ami 10 napos kötelező karantént jelent mindkét esetben.

A belga szabályozás változása az előbbiekhez képest enyhébb, a be- és kiutazás továbbra is lehetséges Belgiumból, azonban kötelező PCR teszt és karantén vár az országba be- és kilépőkre. Ez alól a 48 óránál rövidebb tartózkodások kivételt képeznek, ezekben az esetben nincsenek korlátozások.

Svédország esetében továbbra sincsenek megszorítások, azonban a Magyarországra történő beutazás „nem tanácsolt". Oroszországból a beutazás még mindig nem engedélyezett, Magyarország piros kategóriába tartozik. Azonban meghatározott esetekben engedélyezett a be- és kilépés az országból, ide tartoznak például a nemzetközi fuvarozásban résztvevők, valamint a hivatalos céllal utazók (kizárólag előzetes bejelentést követően).

Összességében megállapítható, hogy az előző héthez képest több európai ország is szigorított a Magyarországról történő be- és kiutazási szabályain.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

A BUD CB a nemzetközi rendezvénytartási szabályozások változásait is megvizsgálta és a legtöbb esetben az utazási intézkedésekhez hasonló képet kapott.

Szigorították az országok a rendezvénytartási szabályokat is

Fotó: 123rf.com

Ausztria a kültéri rendezvényekre vonatkozó létszámkorlátozást enyhítette, a korábbi 2000 főről 3000 főre nőtt a résztvevők számának maximuma. Ezzel szemben Hollandia október 20-ig új korlátozásokat vezetett be, a beltéri események vonatkozásában 100 főről 30 főre csökkentette a résztvevők számát, míg a szabadtéri rendezvények tekintetében 40 főre korlátozta a korábbi 250-ről.

Görögország is szigorította a kültéri események résztvevőszámát és kötelezővé tették a maszkok viselését, valamint az 50 főnél nagyobb rendezvényeket (pl. trade fair) betiltották. Korábban október 1-jére tervezte az üzleti rendezvénytartási tilalom feloldását az Egyesült Királyság kormánya, azonban ez egyelőre elmarad a növekvő esetszámok miatt. India még mindig viszonylag zárva tartja a határait, azonban október 15-től engedélyezettek a maximum 100 fős rendezvények, pl. a sportesemények.

A helyzet alakulásától függően a fenti, jelenleg érvényben lévő intézkedésekből hosszú távú következtetés nem vonható le, hiszen ezek napról napra változhatnak – szögezi le a Budapest Convention Bureau.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról innen tölthető le.