Így változtak a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályok (42. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. október 15. 17:47

A Budapest Convention Bureau folyamatosan montírozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A Budapest Convention Bureau egyik célja, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Jelen összefoglaló a 2020. október 8-i változásokat ismertető összefoglaló óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti.

 

Utazási szabályozások változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által kedden elfogadott ajánlás október 15-ig hivatalos formában nem jelent meg, így az egyelőre nem változtatta meg a hazai be- és a kiutazási szabályokat. Az ajánlástól függetlenül ezen a héten négy ország utazási szabályozásai változtak meg.

Magyar vagy akár holland állampolgár Hollandiába történő utazása esetén már nem csak a Budapestről érkezőkre, hanem a Magyarország egész területéről érkezőkre 10 napos kötelező karantén vonatkozik.

Ezzel szemben Románia levette Magyarországot a kockázati területek listájáról, így újra korlátozás nélkül lehetséges ki- és beutazni az országba.

Október 9-én Spanyolország 15 napos szükségállapotot hirdetett ki a madridi régióban, amelynek része, hogy a schengeni övezet határain kívülről október 31-ig tilos a beutazás.

India is szigorított az előző héthez képest, előreláthatólag október 31-ig az országba be- és kiutazni csak kétoldalú megállapodás alapján működő, külön engedéllyel rendelkező nemzetközi járattal lehet.

Az előző héthez képest nem történek drasztikus változások a ki- és beutazási szabályozásokban

Fotó: 123rf.com

Összességében megállapítható, hogy az előző héthez képest a ki- és beutazási szabályozásokban drasztikus változások nem történtek a fent hivatkozott ajánlás hivatalos megjelenéséig. Ezzel szemben a rendezvénytartási intézkedések több országban is szigorodtak a következők szerint.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Bulgáriában november 30-ig meghosszabbítottak a szükségállapotot, a kinti és benti összejövetelek maximális létszámát egyaránt 30 főben korlátozták.

Csehországban továbbra is érvényben van az előző heti szabályozás, az események maximális létszáma korlátozva van kültéren 20 főre, míg beltéren 10 főre. Azonban kiegészítő információként megjelent, hogy ez a létszámkorlátozás az üzleti eseményekre nem vonatkozik.

Az előző heti szabályozáshoz képest Dániában viszont változás történt, a maximális gyülekezési létszámot 50 főben állapították meg a rendezvény típusától függetlenül.

Hollandia is szigorított, október 14-től a legtöbb esemény megtartása tilos, kivéve a folyamatos mozgást biztosító rendezvények, mint például a vásárok és piacok, amelyek előzetes maximumlétszám bejelentés után engedélyezettek.

Franciaországban október 17-től a Lyon, Lille, Grenoble és Saint-Étienne városokban 6 főben korlátozzák a gyülekezést, a szervezett eseményekre azonban marad a maximális 1000 fős létszámkorlátozás.

Október 9-én Spanyolország 15 napos szükségállapotot hirdetett ki a madridi régióban, a maximális gyülekezési létszámot pedig 6 főben állapították meg szintén ebben a régióban.

Írországban október 27-ig a szervezett beltéri összejöveteleket felfüggesztették, míg a szabadtéri összejövetelek létszámát 15 főre korlátozták.

Ezzel szemben Lengyelországban a nyilvános összejövetelek maximális létszáma 75 főben lett megállapítva.

Lettországban december 31-ig legfeljebb 500 résztvevő gyűlhet össze beltéri rendezvényeken, szabadtéri rendezvényeken legfeljebb 1000 résztvevő. Nem szabad olyan 300 főnél nagyobb létszámú, szabadtéri eseményeket szervezni, ahol aktív mozgásra kerül sor, például futóversenyeket, maratonokat. A fizikai távolságtartás szabálya továbbra is 2 méter.

Litvániában az összes nyilvános összejövetel – beleértve a nem kereskedelmi és az ingyenes rendezvényeket is – szervezőinek olyan jegyeket kell árusítaniuk, vagy a résztvevőket kell regisztrálniuk, hogy egy esetleges fertőzés kitörése esetén módjuk legyen a résztvevők visszakövetésére (ez eddig csak a 300 főnél nagyobb résztvevőszámú rendezvényekre vonatkozott).

Az elmúlt időszakhoz képest Németország ezen a héten nagymértékű szigorítást vezetett be, a magánrendezvények szervezését betiltották. Továbbá a megyei vészhelyzeti bizottságok elrendelhetik a rendezvények betiltását a megyékben. 1,5-ös fertőzési ráta alatti településeken a 300 főt meg nem haladó, szabadtéri rendezvényeket meg lehet tartani, de a résztvevőknek legalább 2 méterre kell ülniük egymástól.

A tömegrendezvények résztvevőinek a számát Szlovákiában is maximalizálták, 50 fő engedélyezett a rendezvények szervezőit is beleértve. A kulturális és sportrendezvények esetén a résztvevők maximális létszáma meghaladhatja az 50 főt abban az esetben, ha ezek a személyek a rendezvény szervezőjének nevében járnak el (sportolók, előadók, szervező csapat), azonban az ilyen események nézőközönség nélkül valósulhatnak csak meg.

Ugyanakkor Norvégiában a kültéri rendezvényeken akár 600 fő is részt vehet, amennyiben maximum 200 fős csoportokra vannak bontva. A csoportok között legalább 2 méter távolság, csoporton belül a résztvevők között legalább 1 méter távolság tartása szükséges. A maximum 200 fős csoportok tagjai hosszabb idejű rendezvény alatt változtathatóak. Benti rendezvények maximális létszáma továbbra is 200 fő.

Szerbiában az októberi szabályozás szerint a kötelező társadalmi távolságtartási protokoll 1,5 méter. A sport- és szórakoztató rendezvényeket betiltották, valamint országszerte tiltva vannak a több mint 30 fős összejövetelek beltéren és kültéren egyaránt.

A legtöbb európai országhoz képest Oroszországban konkrét létszámkorlátozás egyelőre nincsen, azonban egyes joghatóságok korlátozhatják a nagy összejöveteleket és a tömeges eseményeket.

A helyzet alakulásától függően a fenti, jelenleg érvényben lévő intézkedésekből hosszú távú következtetés nem vonható le, hiszen ezek napról-napra változhatnak.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető ITT.