Így védekeznek ők a túlzsúfoltság ellen

Forrás: sueddeutsche.de

 2019. április 21. 12:42

Hogyan próbálják elviselhető mederbe terelni a turisták áradatát a népszerű úti célok? A süddeutsche.de 12 város és nyaralóhely példáját gyűjtötte össze.

A világon egyre nő az utazási kedv, néha elég feltenni egy képet az Instagramra, és a hely annyira népszerű lesz az utazók körében, hogy az már az úti célnak és az ott lakóknak is terhére van – állapítja meg a német süddeutsche.de, amely 12 példát gyűjtött össze arról, milyen stratégiával próbálják enyhíteni az úti célok az overtourism jelenségét.

1. Velence

A városvezetés idén februárban hozott döntésének értelmében minden Velencébe látogatónak – ha nem száll meg a városban – 3 eurót kell fizetnie. A belépődíj bevezetését eredetileg májustól tervezték, a legújabb hírek már szeptember 1-jei dátumról szólnak. Az összeg 2020-tól szezontól és tömegtől függően 10 euróig is felmehet. A pénzből a takarítást és a karbantartást finanszírozza majd a város, amelynek elsősorban az óriás tengerjáró hajókon érkező turistákból van elege, akik egyszerre nagy tömegekben lepik el Velence utcáit, de alig költenek.

Velence szeptembertől vezetheti be a belépődíjat a látogatóknak

Fotó: Pixabay

2. Berlin

Németország legkedveltebb úti célját 2018-ban 33 millió turista kereste fel, ez a szám közel háromszorosa a 15 évvel ezelőttinek. A túlzsúfoltság visszaszorítása már jó pár éve napirenden van, az Airbnb lakások kiadását például 2014 óta korlátozza a város, a tavaly év elején elfogadott turizmuskoncepció pedig kifejezetten a minőség irányába terelné a turizmust – ami lényegében azt jelenti, hogy Berlin a jövőben több jól fizető kulturális és üzleti utazót, és kevesebb hangos, kispénzű fiatalt szeretne fogadni. A tömeg elterelése érdekében egy ingyenes alkalmazást is kifejlesztettek, amely a város kevésbé ismert részeibe csalogatja az ide érkezőket.

3. Komodo

Az indonéz sziget híres varánuszaira havonta tízezer turista kíváncsi, aminek nagyon kedvezőtlen hatása van az állat élőhelyére. A sziget egy ideje már fontolgatja, hogy rendkívüli mértékben, 9-ről 440 euróra emeli a nemzeti park belépődíját. Április elején pedig a jakartai kormány bejelentette, hogy Komodót 2020-ban lezárják a turisták elől. Néhány nappal később visszakoztak, döntés legkorábban júliusban születik.

Komodo sárkányai nem viselik jól a tömegturizmust

Fotó: Pixabay

4. Boracay

A Fülöp-szigetek kedvelt tagját annyira ellepte a szemét, a tengert pedig a szállodák által ide öntött szennyvíz, hogy Rodrigo Duterte elnök egyszerűen elrendelte a bezárását. Hat hónapig takarították a szigetet, végül tavaly októberben nyíltak meg ismét a strandok, partikat azonban továbbra is tilos a tengerparton tartani.

Tavaly egy másik ázsiai álomstrandot, a thaiföldi Phi Phi-szigeteken található Maya Bayt is lezárták, hogy ezzel segítsék a súlyosan sérült korallzátony regenerálódását.

5. Hallstatt

A Salzkammergut területén található, 800-nál is kevesebb lakosú kis települést évente egymillió turista lepi el. Köztük rengeteg, busszal érkező ázsiai látogató, főleg, mióta Kínában 2012-ben felépítették Hallstatt mását. A települést rendkívüli módon megterheli ez a buszáradat, ezért – akárcsak a közeli Salzburgban – bevezették azt a rendszert, hogy csak előre megváltott belépővel, egy bizonyos időtartományban, és maximum két és fél órán keresztül tartózkodhatnak a területen a turistabuszok. A belépőjegy árát hamarosan felemelik a jelenlegi 40 euróról (Salzburg is gondolkodik az emelésen, ott most 24 euró a díj).

6. Dubrovnik

A horvát tengerparti város a legtöbb földközi-tengeri hajóút kötelező programja, és amióta a Trónok harca című fantasysorozat forgatási helyszíne volt, filmturisták ezrei is idelátogatnak. Ma már annyian tolonganak a középkori városfalak mellett, hogy míg a város korábban napi tíz tengerjáró turistahajónak engedélyezte a kikötést, ma már csak kettőnek. A dubrovnik-visitors.hr honlapon egyebek mellett arról is tájékozódni lehet, hogy mely időszakokban érdemes a városba látogatni, mikor hány látogató várható.

7. Galicia

Online előre kell helyet foglalni a spanyol régió Playa de las Catedrales nevű, különleges strandjára is júliustól szeptemberig, valamint húsvétkor. És míg korábban akár húszezren is felkeresték a tengerpartot egy nap, ezt ma már csak maximum ötezer turistának engedélyezik.

8. Cinque Terre

Ha a turisták számát nem is, az ott-tartózkodásukkal járó költségeket csökkenti az olasz Cinque Terre Nemzeti Park döntése. A meseszép régióban nagyon sok a baleset, gyakran amiatt, hogy a turisták nem megfelelő öltözékben és felszereléssel fedezik fel a tájat. Ezért nemrég bejelentették, hogy nyártól kezdődően 50 és 2500 euró közötti összegre büntetik azokat a turistákat, akik a nemzeti parkban nem viselnek alkalmas lábbelit.

9. Barcelona

A katalán fővárosban a turisták nemcsak a legfontosabb bevételi forrást, hanem egy 2017-es felmérés szerint a lakosok többségének fő problémáját is jelentik. Nem csoda, hogy Ada Colau főpolgármester 2015-ben az „Adjuk vissza a várost a polgárainak” szlogennel nyerte meg a választást. És be is váltotta a szavát, többek között visszavonta 30 hotelprojekt engedélyét, 600 ezer eurós kötbér fizetésére kötelezte az Airbnb-t, valamint engedély kiváltására a magán bérbeadókat.

Barcelonában egy sor hotelprojekt engedélyét visszavonták

Fotó: Pixabay

10. Mallorca

Spanyolország legnagyobb szigetének önkormányzata évek óta próbálja különböző viselkedési szabályok betartatásával elejét venni az alkoholos túlkapásoknak, és nemrég tovább szigorította az előírásokat. A közkedvelt Balneario 6 partszakaszon április 1-jétől tilos az utcán inni, a Playa de Palmán végig tilos alkoholt reklámozni, és tiltott a „Happy hour” is olcsóbb alkohollal. A büntetés összege 3 ezer euróig terjedhet.

A szigeten 2016 óta fizetendő idegenforgalmi adóból környezetvédelmi projekteket finanszíroznak. Erőteljes hatása van annak is, hogy 2018 óta Palma városában tilos magánlakást kiadni turistáknak.

11. Amszterdam

A város határozott intézkedésekkel próbálja elejét venni a tömegturizmusnak, például száműzte a belvárosból a szállodahajókat és a turistabuszokat, betiltotta a bierbike-okat, az utcán történő alkoholfogyasztást, vizelést és hangos kiabálást, 2020-tól pedig a csoportok kalauzolását a piros lámpás negyedben. A bírságot helyben, kártyaleolvasó készülékkel kasszírozzák a rendfenntartók. Tavaly decemberben pedig lebontották a Rijksmuseum előtt álló, a szelfizők által felettébb kedvelt „I amsterdam” feliratot, amely annak a sikeres kampánynak volt a szlogenje, amelynek hatására elkezdtek özönleni a turisták a városba (a felirat nem tűnik el, a város különböző helyein fogják egymás után újra felállítani).

12. Izland

A szigetország déli részén található egy két kilométer hosszú, a különös hangzású Fjaðrárgljúfur nevet viselő kanyon, ahol Justin Bieber 2015-ben felvette az egyik videoklipjét. A rajongók persze látni akarták a helyszínt, így a kanyon látogatóinak száma egy csapásra megduplázódott. A roham pedig olyan károkat okozott, hogy a területet idén februárban egészen június 1-jéig lezárták.

 

Az eredeti cikk ITT található.