Így védik az utasokat a Budapest Airporton

Forrás: turizmus.com

 2020. május 26. 14:07

A nemzetközi protokolloknak is megfelelnek a Budapest Airport járványintézkedései, amelyeket az utasok és a személyzet egészségének védelme érdekében bevezettek.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a napokban az európai légi közlekedésre vonatkozó közös ajánlásokat adott ki, hogy a repülőtér-üzemeltetők és -tulajdonosok, a légitársaságok és repülőtéri hatóságok számára iránymutatást adjon az utasforgalom fokozatos és biztonságos újraindításához. Ehhez – a személyzet és az utasok egészségének védelme érdekében – különböző biztonsági óvintézkedéseket kell alkalmazni, csökkentve a koronavírus terjedésének kockázatát a repülőtéren és a repülőgépek fedélzetén.A nemzetközi ajánlásokban megfogalmazott intézkedések segítségével –bár azok különös erőfeszítést igényelnek a repülőterektől – minimálisra csökkenthető a járvánnyal összefüggő egészségügyi kockázat a repülőtéri tartózkodás során. Az ajánlások kiterjednek az utazás első fázisától az utolsóig; egyebek mellett a repülőtérre történő megérkezésre, a check-in folyamatára, a biztonsági ellenőrzésre, a repülőgépbe való beszállításra, a poggyászkiadásra, illetve az útlevél- és a határellenőrzésre is vonatkoznak.

A napokban kiadott protokoll egyebek mellett a következők fontosságát hangsúlyozza:

  • Ahol csak lehetséges, a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása.
  • Maszkviselés és rendszeres kézfertőtlenítés ösztönzése az utasok és a személyzet körében.
  • A legfontosabb, vírussal kapcsolatos tudnivalók kommunikálása az utasok felé.
  • Rendszeres fertőtlenítő takarítás, különös tekintettel az utasok által gyakran megérintett felületekre.
  • Az érintésmentes repülőtéri ügyintézés elősegítése.A szellőzőrendszer folyamatos fertőtlenítése, a megfelelő légcsere biztosítása.
  • Védőfelszerelés viselésének biztosítása a személyzet számára, térelválasztó plexi telepítése, ahol lehetséges.
  • A repülőtér kérje az utasokat, hogy kísérő nélkül lépjenek be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását. Kísérők belépése csak indokolt esetben lehetséges, amennyiben az utas speciális segítséget igényel (például kiskorú vagy mozgásában korlátozott).
  • A repülőtér biztosítsa, hogy az utasok tisztában legyenek a repülőtér által életbe léptetett egészségvédelmi intézkedésekkel, és azokat a biztonságos és egészséges környezet fenntartása érdekében betartsák.

 

Budapest élen jár a védekezésben

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a fenti intézkedéseket már hetekkel korábban bevezették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasok és a személyzet egészségének védelme érdekében, és már a járvány alatt demonstrálták a repülőtéren való tartózkodás biztonságos módjait.

„A jelenlegi helyzetben két fontos feladatunk van; egyrészt biztonságossá és kockázatmentessé tenni a repülőtéren való tartózkodást az utasok és a kollégáink számára egyaránt, másrészt ezen intézkedések által visszaépíteni az utasok repülés iránti bizalmát a járvány lecsengését követően" – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója. „Az EASA által kiadott iránymutatás visszaigazolta mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt hetekben, még bármilyen hivatalos iránymutatás publikálását megelőzően bevezettünk a budapesti repülőtéren" – tette hozzá.

Fotó: Budapest Airport

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren érvényben lévő intézkedések:

  • A repülőtér-üzemeltető a forgalommentes időszakban fertőtlenítő nagytakarítást végzett a repülőtéren, melyet folyamatosan fenntart.
  • A személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyeztek ki.
  • A személyzet azon tagjai számára, akik munkájuk jellegéből adódóan az utasoktól nem tudják tartani a 1,5 méteres védőtávolságot, kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, a Budapest Airport térelválasztó plexit telepített a személyzet és az utasok közé.
  • A terminálokon hamarosan fertőtlenítő hatású szőnyegek gátolják a kórokozók cipőn történő behordását, az épületben pedig rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről.
  • A terminálokon január óta ötnyelvű információs kiadványok tájékoztatják az utasokat a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról.
  • Az utasok számára az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki.