Ikarus-hétvége a Közlekedési Múzeumnál

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 25. 14:11

Megismerni egy frissen restaurált Farost, az Ikarus első sorozatában gyártott csuklós busz vezetőfülkéjében ülni, vagy játékos feladatokat megoldani régi magyar buszok és mozdonyok között – mindez lehetséges lesz az Ikarus fesztiválon, augusztus 28-án és 29-én.

A Közlekedési Múzeum által szervezett eseményt a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, Kőbányán rendezik meg. Az Ikarus-rajongók nem fognak csalódni, hiszen a márka képviselőinek kisebb arzenálját, 12 legendás Ikarust lehet majd megtekinteni.

A közönség először nézheti meg például a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében frissen restaurált Ikarus 66-ost, népszerű nevén Farost. A modell többéves restaurálási munka során nyerte el eredeti állapotát. A típus elterjedt becenevét, a Farost a jármű farmotoros elrendezése, és az ehhez kapcsolódó jellegzetes, a járműtestből hátra kinyúló motorsátor ihletett.

ikarus

A Népliget és a Kőbányai úti helyszín között az Ikarus gyár egyik legismertebb busztípusa, egy Ikarus 55-ös (“Bözsi”) nosztalgiajárat is közlekedni fog szombaton

Fotó: Közlekedési Múzeum

Látható lesz továbbá a gyár exportsikereit megalapozó Ikarus 311-es, valamint egy 211-es autóbusz is – a két jármű szintén a Közlekedési Múzeum tulajdona, utóbbi felújításával ugyancsak nemrég készültek el. Ide fog érkezni egy régi Ikarus 180-as, az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár első sorozatban gyártott elővárosi-városi csuklós busza, egy Volkswagen LT 55 teherautó alvázára épített városi midibusz típusa, egy 521-es, egy Ikarus 60-as és egy Ikarus 260-as, továbbá egy Ikarus E15-ös és egy Ikarus 521-es is a BKV Zrt. jóvoltából. Lesz továbbá egy Ikarus 266-os és egy Ikarus 55-ös, amelyeket a Volánbusz Zrt. bocsát rendelkezésre.

Ezen kívül a Közlekedési Múzeumkiemelt partnere, az Aeropark kiállítóhelyet működtető Légiközlekedési Kulturális Központ muzeális Ikarus autóbuszai is meglátogatják a rendezvényt a szombati napon, nevezetesen az Ikarus 250 Malév, az Ikarus 350 Malév és a Magyar Honvédség Ikarus 250 vezérkari tárgyalóbusza.

Végül, de nem utolsó sorban a Lanta Kft. régi Ikarus 620-asa is látható lesz a Dízelcsarnokban. Középpontban tehát az időszaki kiállítás mozdonyai mellett ezúttal az Ikarus buszok lesznek, miközben programokban sem lesz hiány, hiszen a szervezők szombaton betűkereső játékkal, kitűző készítéssel és színezéssel várják a gyerekeket, az időszaki kiállításban pedig kurátori tárlatvezetéseket tartanak.

A Dízelcsarnokban álló autóbuszok vezetőfülkéjébe be is lehet majd ülni, így bárki kipróbálhatja, milyen lehetett egy Ikarus volánja mögé ülni.
A Népliget és a Kőbányai úti helyszín között az Ikarus gyár egyik legismertebb busztípusa, egy Ikarus 55-ös (“Bözsi”) nosztalgiajárat is közlekedni fog szombaton. A járatot a Volánbusz Zrt. üzemelteti. Erre a járatra külön jegyet kell váltani elővételben online, vagy a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél.