Illegális internetes oldalak veszélyeire hívja fel a figyelmet a MUISZ angliai társszervezete

Forrás: turizmus.com

 2016. január 12. 10:42

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) támogatja angliai társszervezetének (ABTA) december végén kezdett kampányát a jogosulatlanul működő online utazási portálok ellen.

Az ABTA külön cikkben, számos hírforrás bevonásával hívta fel a fogyasztók figyelmét az illegálisan működő online utazási portálokon történő foglalások veszélyeire, és óva int mindenkit attól, hogy repülőjegyét vagy szállását bizonytalan eredetű weboldalakon foglalja le.

A MUISZ különösen fontosnak tartja a kezdeményezést, mivel az internet a határon átnyúló szolgáltatások igénybevételére nyújt lehetőséget, így a magyar utasokra is veszélyforrást jelent az ilyen vállalkozások tevékenysége; sokan jártak már pórul illegálisan működtetett külföldi vagy magyar oldalakon történt foglalások és fizetések miatt.

Az online oldalak rohamos terjedése számos remek lehetőséget rejt az utazni vágyók, ugyanakkor a csalók számára is. Egyes honlapok létrehozásának viszonylag alacsony költsége megkönnyíti, hogy illetéktelenek jelentős összegekkel károsítsanak meg magánszemélyeket.

Jellemző az ilyen oldalakra, hogy gyakran jóval alacsonyabb, irreális árakon kínálják az utazási szolgáltatásokat, mint a legálisan működő utazási portálok és szolgáltatók. Gyakran szakmai szövetségek és bankkártya szolgáltatók rossz felbontású logóját teszik fel a honlapjukra, és kizárólag átutalásos fizetést fogadnak el; majd amikor a vásárló nem jut hozzá a repülőjegyéhez vagy részvételi jegyéhez, nem lehet őket elérni.

A kampány célja, hogy a fogyasztók minél szélesebb körében tudatosítsa ezt a jelenséget és megakadályozza, hogy ilyen módon becsapják őket.

A MUISZ is fokozott óvatosságra és körültekintésre hívja fel a magyar utazóközönség figyelmét, hogy elkerülje az illegális tevékenységből eredő veszélyeket. A szövetség hangsúlyozza, hogy a honlapján (www.muisz.com) található utazási irodák mindegyike engedéllyel rendelkező, jogszerűen működő utazási vállalkozás.

Ha esetleg a baj már megtörtént és az utasnak panasza van az online foglalásra, a Budapesti Békéltető Testület (www.bekeltet.hu) ingyenes, gyors eljárása nyújt lehetőséget a megegyezésre, mind Uniós, mind Unión kívüli vállalkozás esetén. A vitarendezés online történik, ami költségkímélő a felek számára, személyes meghallgatásra sincs szükség az ügy eldöntéséhez és lezárásához.