Ilyen lesz Tallinn futurisztikus pályaudvara

Forrás: turizmus.com

 2019. december 07. 13:34

A világ egyik leggyorsabban fejlődő állama Észtország, amelynek új beruházásait a legfejlettebb technikai megoldások és építészeti stílus jellemzi. Az észt főváros vasútállomását például a híres londoni Zaha Hadid Architects tervező-építő stúdió újítja fel.

A stúdió nevéhez olyan világhírű alkotások fűződnek, mint a pekingi új nemzetközi repülőtér (Daxing), a Riverside Múzeum (Glasgow) és a kantoni operaház.

A tallinni projektben is fellelhető a jellegzetes „kanyargós” stílus, de minden más tekintetben egyedülálló lesz a létesítmény.

A főpályaudvar neve marad a régi – Ülemiste –, de maga a futurisztikus külsejű épületegyüttes minden tekintetben eltér a hagyományos vasútállomások képétől.

A terv tükrözi azt a lendületet és szemléletet, amellyel az észtek – együttműködve a baltikumi és skandináv országokkal – a vonatközlekedést fejleszteni szeretnék a jövőben. Innen indul majd a Rail Baltica, a baltikumi új, nagy sebességű elektromos vonat.

Tallin futurisztikus pályaudvaráról indul majd a Rail Baltica, a baltikumi új, nagy sebességű elektromos vonat

Fotó: aasarchitecture.com

Az új vasútvonal Finnországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát és Lengyelországot köti össze. Délen a vonal Litvánia és Lengyelország határánál ér véget. Ha a beruházás befejeződik, vonattal könnyebben elérhetővé lesz Észak-Kelet-Európa, mint bármikor. Az észt jövő megálmodói ugyanis nem csupán a légi közlekedésben gondolkodnak, mivel azt túlságosan környezetszennyezőnek ítélik, a légteret pedig túlzsúfoltnak – írja a svéd expressen.se.

Az építészeti versenykiírásban fontos szempont volt a fenntartható, gyalogosbarát, és természetesen akadálymentesített koncepció.

Ha teljes mértékben elkészül majd az új pályaudvar, akkor nemcsak a nemzetközi vasútvonalak indulnak majd innen, hanem a helyi vasútvonalak és a buszjáratok is.

Egy óriási ívelt sétány kapcsolja a több szintben megvalósuló forgalmat, nem mellesleg a közelben található az észt főváros reptere is. Az építkezés szakaszosan valósul meg, hogy ne zavarja a meglévő állomás működését.

A Zaha Hadid Architects nem először vesz részt Tallinn képének átformálásában. Két évvel ezelőtt elnyerték a város régi kikötői negyedének átalakítására kiírt pályázatot.

Kapcsolódó cikkek