Íme a legnépszerűbb úti célok Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2019. július 22. 14:48

A KSH 2018-as ágazati elemzése szerint a bel- és a külföldi vendégek körében is Budapest volt a legnépszerűbb tavaly. Hogy melyek voltak a legnépszerűbb vidéki települések, cikkünkből kiderül.

A napokban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentése a magyarországi turizmus 2018. évi alakulásáról. Az anyagból két témát dolgoztunk fel idáig: a turisztikai költések alakulását, illetve az ágazati munkaerőhelyzetet.

Most a kül- és belföldi vendégforgalom megoszlása mellett a legnépszerűbb hazai turisztikai települések toplistáját is bemutatjuk.

A KSH összesítése szerint a magyarok többnapos belföldi turisztikai célú utazásaik során sok esetben nem lépik át a lakóhely régiójának határát. Ez alól kivételt képez a Balaton térsége, ahová az egész országból nagy arányban utaznak.

2018-ban a több napra érkező külföldiek kétötöde látogatott el Budapestre és töltött el ott legalább egy éjszakát. A Budapestre tett utazások száma 18%-kal, 7,4 millió látogatásra nőtt az előző évhez képest.

2018-ban a több napra érkező külföldiek kétötöde látogatott el Budapestre

Fotó: KSH

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 59%-át a fővárosban, 13%-át a Balatonnál, 10%-át a Nyugat-Dunántúl turisztikai régióban regisztrálták.

A külföldi vendégéjszakák száma a Balatonnál és Nyugat-Dunántúlon az előző évihez hasonlóan alakult, a többi turisztikai régióban nőtt. A Budapestre látogató külföldi turisták 2,1%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2017-hez képest.

Az üzleti célú egyéb szálláshelyeken mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom. Öt régiót az átlagot meghaladó mértékű (18–26%-os), négyet egyszámjegyű bővülés jellemzett.

A Budapest−Közép-Dunavidék és a Balaton térsége voltak a legnépszerűbbek, ezekben a vendégéjszakák 38, illetve 23%-át regisztrálták 2018-ban.

Budapesten az I., az V., a VI. és a VII. kerület volt a legnépszerűbb

Fotó: pixabay.com

A külföldi vendégforgalomban Budapest a meghatározó, három vendégéjszakából kettőt a fővárosban töltöttek a külföldi vendégek. A budapesti külföldi vendégforgalom 80%-a az I., az V., a VI. és a VII. kerületben koncentrálódott.

A magyar vendégek az éjszakák közel egyharmadát töltötték a Balaton régióban, a második legkedveltebb régió az előző évhez hasonlóan Észak-Magyarország volt. A vendégéjszakában mért forgalom a Nyugat-Dunántúl kivételével mindegyik turisztikai régióban jelentősen bővült 2017-hez képest.

 

A legnépszerűbb magyar városok toplistája

Az alábbi táblázat belföldi és külföldi vendégéjszakáinak összesítése alapján íme a legnépszerűbb magyar úti célok toplistája:

  1. Budapest (10,383 millió vendégéj)
  2. Hévíz (1,135 millió vendégéj)
  3. Hajdúszoboszló (988 ezer vendégéj)
  4. Bük (744 ezer vendégéj)
  5. Balatonfüred (729 ezer vendégéj)
  6. Siófok (661 ezer vendégéj)
  7. Zalakaros (637 ezer vendégéj)

A belföldi és a külföldi vendégéjszakákat külön-külön vizsgálva íme a top 10 legnépszerűbb város a belföldi utazók, illetve a külföldi turisták körében:

Vidéken a több vendégéjszakát Hajdúszoboszló regisztrálta

Fotó: KSH

A nem üzleti céllal üzemeltetett szálláshelyek vendégforgalmában tovább nőtt a Balaton kiemelkedő szerepe: az éjszakák 41%-a realizálódott a férőhelyek 21%-ával rendelkező régióban.


A második legnépszerűbbek Észak-Magyarország szálláshelyei voltak, ahol a vendégéjszakák 13%-át regisztrálták.

A KSH teljes elemzését letöltheti ide kattintva.