India megnyitja határait és elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 18:06

India október 15-től újra megnyitja kapuit a turisták előtt, miután több mint egy évig zárva volt a koronavírus-járvány miatt - közölte a kormány múlt héten. A nyitás két lépcsőben indul, először a charterjáratokkal Indiába érkező külföldiek számára kezdik meg a turistavízumok kiadását.

Az ország még 2020 márciusában, a járvány kitörésekor függesztette fel a vízumok kiadását a külföldiek számára, amikor Narendra Modi miniszterelnök kormánya szigorú zárlatot rendelt el és közel 1,5 millió ember került karanténba az országban – írja a France24.

Az indiai belügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a "különböző vélemények és kockázatok mérlegelése után úgy döntött, hogy október 15-től kezdődően ismét kiállítja a vízumokat az Indiába charterjáratokkal érkező külföldiek számára."A második lépcsőben, november 15-től kezdődően már az Indiába nem charterjáratokkal érkező külföldi turisták is igényelhetnek friss turistavízumot.A turizmus fontos ágazat Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága számára, a kormány szerint 2019-ben 10,93 millió turista érkezik az országba.

Tavaly március óta fokozatosan oldották fel a legtöbb külföldi vízumkategóriára, például a diplomatákra és az üzletemberekre vonatkozó korlátozásokat, de a turisták továbbra sem léphettek be, még akkor sem, amikor a gazdasági tevékenységek nagy része újraindult.

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az újranyitással a külföldi turistáknak, az őket Indiába szállító fuvarozóknak és az érkezési repülőtéren minden más érdekelt félnek is be kell tartania a  Covid-19 protokollokat.

india_123rf

Október 15-től két lépcsőben újra igényelhető turistavízum Indiába

Fotó: 123rf.com

Az 1,3 milliárd lakosú országban az elmúlt hetekben a koronavírus esetek száma jelentősen lelassult, átlagosan napi 20 000 új fertőzés és 200-300 haláleset történt.

Több mint 250 millió ember kapta meg mindkét oltást – bár ez a lakosságnak csak mintegy 20 százalékát jelenti, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Indiát újabb fertőzési hullám érheti majd.

 

India elfogadja a magyar vakcinaigazolást

Az országba irányuló magyar kiutazást elősegítheti, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán bejelentette, Indiával is lezárultak a tárgyalások a vakcinaigazolások kölcsönös elfogadásáról, és a két ország beoltott állampolgárai ettől a héttől szabadon utazhatnak India és Magyarország között. A könnyítés hatályba lépésének pontos napja a rendelet Magyar Közlönyben való megjelenésével válik majd ismertté.

*

Frissítés: Hétfő éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló rendelet módosítása, ennek megfelelően október 12-től életbe lépett a beutazási könnyítés India és Magyarország között.