Indulhat a második terminál építése az új berlini reptéren

Forrás: AIRportal.hu

 2018. július 25. 10:53

Megépülhet az első bővítés a botrányokkal terhelt, már a megnyitása előtt szűkössé vált új Berlin-Brandenburg reptéren. A 2020-ban megnyitni tervezett épületegyüttes 2-es termináljának felépítésére 200 millió eurót szán az üzemeltető.

Az illetékes építésügyi hivatal jóváhagyta a német főváros új repterén tervezett T2 terminál megépítését – írja az aero.de portál tudósítása alapján az airportal.hu. A korábban még T1E néven ismert épületrészt a meglévő utascsarnok előtt, az északi móló mellett húznák fel, mintegy hatmillió utast lesz képes kezelni.

A műszaki hiányosságokkal és emiatt botrányokkal terhelt, a szükséges átépítések, javítások után – az eredetileg elképzelt 2012 helyett – csak 2020 őszén megnyitni tervezett légikikötőben azért van szükség az átadás előtti bővítésre, mert a berlini forgalom erőteljesen növekedik, emiatt már most szűkös a megépült terminál kapacitása.

Az új 2-es terminál a képen jobbra fönt épülhet fel

Fotó: airportal.hu

Az üzemeltető cég felügyelő bizottsága a második terminálra 200 millió eurót jóvá is hagyott, megkétszerezve a korábban tervezett összeget. A takarékosra tervezett, egyszerűnek ígért csarnokban utasfelvételi pultok és biztonsági ellenőrzés zajlik majd, illetve az érkező utasoknak poggyászkiadó szalagok is lesznek, és hidak kötik össze a közvetlenül mellette lévő északi mólóval.

A már most szűk kapacitás miatt a régi, kelet-német időkből származó schönefeldi épületegyüttes is tovább üzemel majd, amire 50 millió eurót költenek két év alatt. Emellett a következő évtizedekben folytatják az újabb szatelitek, terminálrészek kialakítását is.