Indulhat az újvidéki repülőtér fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 15. 09:45

Húszmillió eurót fordítanak az újvidéki repülőtér kiépítésére, a tervek szerint a légi kikötő fejlesztése 2021-re készül el.

Az újvidéki Városi Településrendezési Intézet közzétette a Vajdaság központja, Újvidék közelében fekvő cseneji repülőtér fejlesztési tervét. 20 millió eurós befektetéssel biztosítják a feltételeket a kereskedelmi légi forgalom beindításához - írja a Tanjug hírügynökségre és a B92 portálra hivatkozva a Pannontv.com.

A terv kifutópályát és utasforgalmi épületet irányoz elő, hogy a cseneji repülőtér fapados- és charter járatokat, légi taxit is fogadhasson, de megtartja mostani mezőgazdasági és sport jellegét.

A jelenlegi sport- és mezőgazdasági repülőtéren a fejlesztések után beindulhatna a kereskedelmi forgalom is

Fotó: wikipedia

Egyébként regionális szinten az a terv, hogy Észak-Szerbiát összekössék az egykori jugoszláv tagköztársaságok és más szomszédos országok üzletközpontjaival.

A tartományi tulajdonban levő cseneji reptér jelenleg egy 1600 méter hosszúságú füves kifutópályával rendelkezik. Az első szakaszban 1500 méter hosszú és 30 méter széles futópályát építenek, melyet később 2500, illetve 45 méteresre bővítenek, és kiépítik a szükséges infrastrukturális tartalmakat is.

A repülőtér C-kategóriás lesz legfeljebb 100 férőhelyes repülőkkel. Újvidék abban bízik, hogy a fejlesztést megvalósítják 2021-ig, amikor Európa Kulturális Fővárosa lesz.

A tervet július 22-én tették közszemlére és augusztus 5-ig lehet megtekinteni - írja a portál.

Kapcsolódó cikkek