Indulhatunk.hu: utaztatni vagy nem utaztatni?

Forrás: turizmus.com

 2017. július 19. 12:51

Terheli-e elutaztatási kötelezettség az utazásszervezőt, ha a közvetítő iroda nem utalta át neki az utazási csomagjára befizetett előleget, részvételi díjat? – a kérdés a Green Holidays-csőd kapcsán előtérbe került indulhatunk.hu magatartásával összefüggésben merült fel. Jogi szakértőnk válaszol.

A bevezetőben megfogalmazott kérdés nem légből kapott, hanem valós probléma, amellyel a károsult utasok és szintén károsult utazásszervezők szembesülnek ezekben a napokban. Utazásjogi szakértőnk, dr. Salamon András ügyvéd állásfoglalását kértük az ügyben, amelyet alább olvashatnak.

„Az elmondások alapján úgy tűnik, hogy az utazásközvetítő az általa közvetített utazások ellenértékét beszedte, azonban azokat nem adta át az utazásszervezőknek.

Az utasok természetesen el akarnak utazni, de az utazásszervezők egyik része ezt pótbefizetéshez, vagy a részvételi díj ismételt befizetéséhez köti, a másik része az utazási szerződésben megállapodott szolgáltatások csökkentésével – például a teljes ellátással, mondván az nem része az alapszolgáltatásnak – kívánja teljesíteni. Az indokolás mindegyik esetben ugyanaz: az utazásszervező nem kapta meg a részvételi díjat, így nem kell elutaztatnia az utast.

Teljes mértékben érthető az utazásszervezők aggodalma: ez a pénz hiányzik a cég költségvetéséből, likviditási gondot okozhat, és talán egy átmeneti vagy tartós fizetésképtelenség fenyegető rémét vetíti előre.

Mindezen valós gondok ellenére az utas elutaztatásának megtagadása, vagy annak pótbefizetéshez való kötése jogellenes.

Az utazási szerződés általában akkor jön létre, amikor a felek azt megkötik, azaz aláírják, visszaigazolják stb. A 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 5. § megfogalmazása azt feltételezi, hogy az előleg befizetése egyben a szerződés megkötését jelenti. Így, ha létrejött a szerződés, akkor a Ptk. alapján a szerződő felek, azaz az utas és az utazásszervező kötelesek az abban foglaltakat teljesíteni. Az utazásszervező esetében ez többek között az utas elutaztatási kötelezettségét, az utasnál pedig a részvételi díj befizetését jelenti.

A kép korábban készült, jelenleg az Indulhatunk.hu mind a 9 fiókirodája zárva tart

Fotó: indulhatunk.hu

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény alapján az utazásközvetítő az utazásszervező nevében köti meg az utazási szerződést, ezért a közvetítőnél befizetett előleg, részvételi díj a jog erejénél fogva olyan, mintha azt az utas közvetlenül az utazásszervezőnél fizette volna be. Ezek az összegek az utazásszervezőé, azokkal a közvetítő nem rendelkezhet, ha mégis, akkor sikkasztást követ el. Amikor az utas az előleget, a részvételi díjat befizette az utazásközvetítőnél, azzal a szerződés szerinti fizetési kötelezettségét teljesítette.

A megkötött szerződést a felek a Ptk. alapján csak közös elhatározással módosíthatják, ezért az utazásszervező egyoldalú, az utazási szerződésben nem rögzített pótbefizetési követelése mindaddig érvénytelen, amíg azt az utas el nem fogadja. Amennyiben az utas esetleg kényszerű helyzetében elfogadja a pótbefizetést, úgy ezt később, egy éven belül megtámadhatja, többek között a szolgáltatás – ellenszolgáltatás feltűnő aránytalanságára hivatkozva.

A 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet kötelezi a Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy törölje a nyilvántartásból azt az utazásszervezőt, aki nem utaztatta el az utast és nem is fizette vissza az előleget, illetve a részvételi díjat.

Az utazásszervező döntése, hogy elutaztatja az utast és az őt megillető pénzt behajtja az utazásközvetítőjén, vagy nem utaztatja el az utast, de haladéktalanul visszafizeti az utas befizetett pénzét, avagy nem utaztat, nem is fizet vissza, vállalva ezzel a tevékenysége megszüntetésének kockázatát."