Informális munkavacsora a kínai-magyar turizmusról

Forrás: turizmus.com

 2019. május 19. 13:48

Utazásszervezők az átutazók vízummentességének kiterjesztését is javasolták a Kínai Állami Turisztikai Hivatal budapesti irodájának eseményén.

A két ország között egyre élénkülő turisztikai kapcsolatoknak köszönhetően a Magyarországra érkező kínai vendégek száma 2018-ban elérte a 256 ezret – derült ki a kínai kormány hivatalos sajtóügynöksége, a Xinhua legfrissebb, májusi jelentéséből.

„Ez 11 százalékkal több kínai turistát jelent 2017-hez képest” – mondta Cui Ke, a Kínai Állami Turisztikai Hivatal budapesti irodájának képviseletvezetője azon a május 16-ai informális beszélgetésen és munkavacsorán, amelyen magyar turisztikai szakembereket láttak vendégül. „Ugyanebben az időszakban 23 600 magyar turista látogatott Kínába, ami majdnem 5 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva” – tette hozzá Cui Ke.

A beszélgetésen elhangzott, hogy ebben az évben ünnepeljük a Magyarország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját. Ez alkalommal újabb közvetlen légi járat indul a két ország között, a China Eastern Airlines Budapest–Sanghaj összeköttetése várhatóan még tovább élénkíti a turistaforgalmat. A Kínából érkezők növekvő számára reagálva a budapesti Liszt Ferenc repülőtér is bejelentette, hogy nagyobb hangsúlyt helyez a kínai utazóknak kínált szolgáltatások fejlesztésére.

Tavaly közel 24 ezer magyar turista látogatott Kínába

Fotó: Pixabay

A közelmúltban a Xinhua hírügynökségnek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra is rámutatott, hogy a Kínából Magyarországra érkező turisták számának növekedését a közvetlen repülőjáratok mellett a Kína-szerte megnyílt 14 magyar vízumiroda is elősegítette.

 

Ötvenezernél is több látogatót hozhat az új Sanghaj-Budapest járat

„Az »Egy övezet, egy út« programnak is köszönhetően a Kína és Magyarország közötti turisztikai kapcsolat a legjobb időszakához érkezett” – mondta a munkavacsorán a kínai turisztikai hivatal budapesti vezetője. A növekedés dinamizmusát mutatja, hogy míg 2004-ben összesen 5000 kínai vendég érkezett hazánkba, 2018-ban számuk már meghaladta a 250 ezret, 2019-re pedig a Sanghaj–Budapest járatnak köszönhetően 300 ezernél is több látogatót jósolnak a szakemberek.

Cui Kei azt is hozzátette, hogy összesen 23, minisztériumi fennhatóságú kínai turisztikai hivatal van szerte a világban. Közülük az egyik legfiatalabb a 2016-ban alapított budapesti iroda, amely az egész közép-kelet-európai régió képviseletét ellátja. A hivatalok elsődleges feladata, hogy minél több turistát vonzzanak Kínába; emellett a budapesti iroda Közép-Kelet-Európát is népszerűsíti a kínai utazók körében.

A vízumkérdésről szólva az utazási szakemberek részéről elhangzott, hogy a kínai vízumok beszerzése mindig is gördülékenyen zajlott. 2017. december végétől a Pekingből továbbutazók számára 144 órára emelkedett a vízummentes tranzit időtartama; ennek kapcsán felmerült a javaslat, hogy szerencsés lenne, ha a 144 órás vízummentességet nem csupán az átutazók élvezhetnék.

A magyarokat főleg Kína kulturális látnivalói érdeklik

Fotó: Pixabay


A kínai körutakat szervező utazási irodák képviselői azt is elmondták, hogy tapasztalataik szerint az a magyar turista, aki egyszer már járt az országban, egy másik útvonalat bejárva nagy valószínűséggel vissza is fog térni. Kínába elsősorban a kulturális látnivalók miatt utaznak a magyarok, de a természeti értékek is egyre többek számára jelentenek vonzerőt. Cui Ke a nyaralóturizmusáról ismert Hajnan-szigetekre is felhívta a figyelmet, a kedvező éghajlat, a gyönyörű, homokos tengerpartok és a dinamikusan fejlődő infrastruktúra ezt a régiót is népszerűvé teheti a pihenni vágyó magyar vendégek körében. De a különleges úti célok között a jövőben az egészségturizmus, a hagyományos kínai orvoslás is szerepet kaphat, ahogy a Kína nyugati tartományaiban egyre népszerűbb extrém sportolási lehetőségek is.