Egy hétig ingyen szállítják a kerékpárokat a vonatokon

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 17. 12:26

Kiemelt kedvcsináló lehet a távolabbi úti célok bringás megközelítéséhez, hogy díjmentesen szállíthatók kerékpárok a vonatokon szeptember 17–22. között a mobilitási hét keretében.

A Technológiai és Ipari Minisztérium rendelete szerint a a MÁV-Start, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Héten díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasainak az erre alkalmas hazai járatain.

A díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is megválthatók szombattól. A 20 colos kerékátmérő feletti kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is szükséges megvásárolni – ismertette a részleteket a MÁV Zrt.

A vasúttársaság jelezte azt is, hogy a szeptember 17–22. közötti időszakra elővételben megváltott kerékpár-jegyeket az utas kérésére kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a MÁV-Start ügyfélszolgálatán keresztül.

Szeptember 17–22-ig tart az ingyenes kerékpárszállítási akció, de kötelező megváltani a díjmentes kerékpárjegyet

Fotó: MÁV

Aki élni akar az ingyenes szállítás lehetőségével, annak kötelező megváltani a díjmentes kerékpárjegyet, ha ezzel nem rendelkezik, pótdíjat kell fizetnie: "menetjegy függvénye szerinti pótdíjjal (ha van menetjegye 500 forintos, ha nincs menetjegye sem, 2600 forintos áron) tud a fedélzeten menetjegyet venni".

A MÁV tájékoztatása szerint 2022 első nyolc hónapjában mintegy 785 ezer kerékpárjegyet és bérletet vásároltak a vonattal utazó biciklisták, a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV applikáción vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ez az elmúlt évek legjobb eredménye: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott kerékpárjegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban.