Ingyenes Interrail bérlet az uniós fiataloknak?

Forrás: MTI

 2016. szeptember 19. 17:14

Elérhető közelségbe került az uniós fiatalok számára az ingyenes Interrail vasúti bérlet terve, miután az erről szóló javaslatot Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője is támogatja – közölte Ujhelyi István magyar EP-képviselő.

„Régóta dolgozunk a program lehetséges megvalósításán, felvettük a kapcsolatot a vasúti cégekkel és szervezetekkel, de vizsgáljuk az ötlet megvalósíthatóságát egy, az európai intézmények és a turisztikai szektor közötti, speciális együttműködési program keretében is. Ahhoz, hogy létrejöjjön egy ehhez hasonló bérletprogram, elsősorban politikai döntés szükséges, ez pedig Weber frakcióvezető kijelentései után vélhetően könnyebben megszerezhetővé válik" – írta közleményében a szocialista politikus, aki az EP közlekedési bizottságának tagja.

A projektet más programokkal is össze lehetne kötni, így például az Európai Önkéntes Szolgálattal vagy az Erasmus+ programmal, de komoly lehetőségeket rejt a turisztikai szektorral való lehetséges együttműködés is – hangsúlyozta Ujhelyi István.

 

Weber az Európai Parlament előző heti plenáris ülésén vetette fel, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapjon egyet a 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletekből, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

A néppárti frakcióvezető nem tudott arról, hogy már fut egy ezzel kapcsolatos, magyar kezdeményezésű projekt, de örült neki, és jelenleg egyeztetések folynak a lehetséges megoldásról, közös munkáról – mondta Ujhelyi.

Az ügyben Michael Kramer, az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottságának zöldpárti elnöke és néhány párttársa is „mozgolódik". Egyes szakemberek szerint így elképzelhető, hogy kialakul a javaslat mögött egy konzervatív-szocialista-zöldpárti támogatói háttér az Európai Parlamentben.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget.