Egységesítené az EU a poggyász-szabályozását, nem kellene többet aggódni a méret miatt

Forrás: turizmus.com

 2023. október 02. 12:24

Egységes és átlátható szabályokat szeretne az unió az ingyen felvihető kézipoggyászokra vonatkozólag, valamint véget vetnének az olyan megtévesztő repülőjegy-reklámoknak, amelyek nem mutatják a poggyászok többletköltségét.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága egyhangúlag elfogadta azt az határozatot, amely felszólítja a légitársaságokat, hogy garantálják az utasok számára egy kézipoggyász ingyenes szállítását, és arra kéri az egyes országokat, hogy tartassák be az Európai Bíróság kézipoggyászra vonatkozó rendeletét.

Egységesíthetik a poggyászok szabványméretét a légitársaságoknál

Fotó: 123rf.com

 

2014-ben az Európai Bíróság úgy rendelkezett, hogy az „ésszerű" méret- és súlykövetelményeknek megfelelő kézipoggyász a légi utazás elengedhetetlen része, így az utasoknak nem kell külön fizetniük érte.

A légitársaságok különböző kézipoggyász-szabályzata zavart és problémát okoz az utasok számára, főleg, ha különböző légitársaságok csatlakozó járataival utaznak. Az EU ezt a problémát szeretné orvosolni azzal, hogy egységesíti a légitársaságok szabványait. Emellett véget vetnének az olyan repülőjegy-reklámoknak, amelyek esetében nem derül ki, hogy az ár nem tartalmazza az esetleges poggyászdíjakat, illetve szeretnék, hogy a légitársaságok egyértelműbben tájékoztassák az utasok az olyan többletköltségekről, mint a helyfoglalás díja – írja az Euronews.

"A fapados légitársaságok úgy üzletelnek a jegyek árával, hogy a kézipoggyász szállításáért fizetendő felárat a vásárlás végéig elrejtik" – mondta Jordi Cañas spanyol európai parlamenti képviselő.

Az állásfoglalás elfogadásáról az Európai Parlament októberben fog szavazni.