Ingyenes mentőmellény-szolgáltatás indul a vízpartokon

Forrás: turizmus.com

 2022. március 04. 10:38

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ingyenesen biztosít mentőmellényeket strandokon, kikötőkben, melyeket egy messziről is jól látható mentőmellény állványon helyeznek el. Az első mentőmellényállványt a Budapest Boat Show-n mutatták be.

Az első állványt Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon fogják felállítani. A rajtuk található mentőmellényeket bárki ingyenesen használhatja. „Régi álmunk vált valóra. A célunk az, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen, ugyanúgy magukhoz vegyék az emberek, amikor vízhez mennek, mint ahogyan a cipőt is felveszik. Ha pedig nincs mellényük, vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet – mondta el az állvány bemutatóján Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A szakember arra is rámutatott, hogy a víz közelében a legveszélyeztetettebbek a gyermekek. Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a kikötő mély vízébe, egy stégről a folyóba vagy a vízibicikliről egy strandon, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre. Az állványok egy nagy mentőmellény formát mintáznak, figyelemfelkeltőek és egyben figyelmeztetőek is. Ezekben a térszobrokban 12 db különböző méretű, bevizsgált mentőmellényt helyeznek ki.

Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!” – olvasható az állványokon, ahonnan ingyenesen kölcsönözhetők majd a mentőmellények

Fotó: Hungexpo / Boat Show

A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy a helyükre tegyék vissza ezeket az eszközöket.A Mentőmellény Állvány Projekt megvalósítását cégek segítik, amelyek egy-egy állvány örökbefogadásával járulnak hozzá a mentőmellény-használat népszerűsítéséhez. Elsőként vállalta a csatlakozást a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. a legelső állvány örökbefogadásával, amelyet Balatonalmádiban állítanak fel. "Információbiztonsági és adatmentő üzletáguk évek óta nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért szeretné felhívni a figyelmet a biztonság fontosságára az élet minden területén, így a vízen is, ahol az adatvesztésnél nagyobb baj is megtörténhet” – mondta el Kmetty József, a KÜRT vezérigazgatója.

A Hungexpo is  finanszíroz egy állványt, ez Balatonkenesére kerül.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata várja további szponzorok jelentkezését, akik finanszíroznák újabb mentőmellény állványok megjelenését.