Inkább többször rövidebbet pihentünk idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2016. október 13. 14:17

Rövidült, miközben gyakoribbá vált a belföldi nyaralás: az elmúlt 3 hónapban minden második belföldi szállásfoglalás csupán 1 vagy 2 éjszakára szólt. A Szallas.hu friss elemzése szerint azonban a turisztikai szektor így is jobban teljesített, mint tavaly.

2015-höz képest rövidült a nyaralások hossza 2016. III. negyedévében: a foglalások fele szólt 1, illetve 2 éjszakára, miközben a 3 és annál hosszabb időszakra szóló kikapcsolódások aránya csökkent 2015 hasonló időszakához képest. „Inkább többször, de rövidebb időre mentünk pihenni, jellemzően valamilyen Balaton-parti településre. A tendenciában fontos szerepet játszik a szeptemberi nyár is, hiszen az olykor 30 fokos őszi hétvégéken sokan döntöttek úgy, hogy 1-2 napos pótnyaralást iktatnak be” – mondta Pálinkás János, a Szallas.hu kreatív vezetője.

Az elmúlt negyedévben minden negyedik belföldi foglalás (27%) a családi nyaralás során költséghatékony megoldást kínáló apartmanra érkezett. „A foglalások értéke nagyon széles skálán mozgott: volt, aki 1372 forintból vett ki szobát, miközben a legnagyobb értékű foglalás ennek több mint 1300-szorosa, 1,8 millió forint volt. Egy átlagos kikapcsolódásra 54 297 forintot költöttünk, ami 2 százalékos bővülés az elmúlt év hasonló időszakához képest. A növekedésben szerepet játszik az is, hogy a SZÉP-kártyák 20 százalékkal gyakrabban kerültek elő fizetéskor, s ezekben az esetekben az átlagérték is magasabb, 61 580 forint volt” – tette hozzá Pálinkás János.

 

Ha a nyár nyerteseit települések szerint vizsgáljuk, akkor Siófok örülhet leginkább, a legtöbb vendég a Balaton-parti várost választotta fő utazási célpontként. Nem meglepetés Budapest 2. és Hajdúszoboszló 3. helye sem, a három város évek óta vezeti a top 10-es listát a július 1-jétől szeptember 30-áig tartó időszakban. Az élbolyban egy jelentős változás figyelhető meg: a tavalyi 4. Balatonfüred egy helyet csúszott a népszerűségi listán, helyét Eger vette át. „A megyei adatok a települések rangsorát tükrözik. A belföldi turisztikai forgalom közel 50 százalékát népszerűségi sorrendben Somogy, Veszprém, Heves, illetve Pest megye adta, a legzsúfoltabb nyári nap egyébként augusztus 8-ára esett idén. A Szallas.hu foglalási adatai alapján a III. negyedévben 8-9 százalék közötti növekedéssel számoltunk” – mondta Pálinkás János.

 

Hideg vízből meleg vízbe

Az év hátralévő részében a belföldi vendégforgalmat a wellness típusú kikapcsolódás alakítja, ami mind a helyszín, mind a szálláshelytípusok kiválasztásában markáns változást hoz. „Októbertől dinamikusan megnő a wellness-csomagajánlatok iránti érdeklődés, a legvonzóbb célpontok sorrendben Hajdúszoboszló, Eger, Zalakaros és Gyula, ahol többnyire 3 és 4 csillagos szállodákban foglalnak a magyarok 2 főre, átlagosan 2,5 éjszakára, 78 ezer forint értékben” – mondta a Szallas.hu képviselője.

 

A 10 legnépszerűbb hazai település 2016. III. negyedévben (Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

1. Siófok (1.)

2. Budapest (2.)

3. Hajdúszoboszló (3.)

4. Eger (5.)

5. Balatonfüred (4.)

6. Gyula (7.)

7. Balatonlelle (6.)

8. Szeged (8.)

9. Hévíz (-)

10. Zalakaros (10.)