Innovatív megoldásait mutatta be az Amadeus

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 18:00

A megváltozott utazói magatartás új megoldásokat kíván, erről nem lehet nem tudomást venni. A kérdés csak az, hogy az iparágon belül ki-ki hogyan tudja ezt lekövetni a saját területén. Az Amadeus megoldásai ebben tudnak segíteni, a fejlesztések folyamatosak, a részleteket konferencián ismertették.

Amadeus Executive Event címmel rendeztek gondolatébresztő konferenciát a témában a néhány hónapja megnyílt Barceló Hotelben, az eseményre az Amadeus egyes területeinek vezető külföldi kollégái is Magyarországra érkeztek, hogy első kézből tájékoztassák az újdonságokról a szakmát. Az eseményen nemcsak utazási irodák vettek részt, jelen voltak légitársaságok képviselői és különböző turisztikai IT vállalkozások is. Nem véletlenül, hiszen a téma mindenkit érint.

A konferencia kulcsszavai a tartalom, a személyre szabottság, a relevancia, az élményszerzés és az élménymenedzsment voltak, legyen szó akár utazási irodák által összegyűjtött és személyre szabott formában értékesített szolgáltatáscsomagról, akár az utazó által önállóan, mobilos megoldásokkal szervezett utazásról.

 

Digitális se veled, se nélküled

Az élet rendszeresen igazolja, hogy a digitalizáció addig hasznos, amíg megkönnyíti az életünket, időt takarítunk meg általa, és praktikusabbá teszi a dolgokat. Szula Márk Country Manager köszöntője után lényegében erről szólt Sascha Nau marketing és kommunikációs igazgató napra hangoló előadása.

A középpontban a  megváltozott fogyasztói szokások állnak

Fotó: Amadeus

A szakember arra hozott példákat, hogyan érhetik el a különböző okosmegoldások épp az ellenkezőjét. De kiemelte azt is, hogy a digitális megoldásokban élen járó Japánban például már megfordult a trend, és néhány hotelből a robotok 50%-át elbocsátották a rossz munkavégzés miatt, és „visszacserélték” őket emberi munkaerőre.

Olyankor viszont mindenképpen van létjogosultságuk ezeknek a megoldásoknak, ha a személyességet, a relevanciát, a kényelmet szolgálják.

A kutatások szerint például az emberek változatlanul vásárolnak könyveket, csak épp előre a neten tájékozódnak, gyakran ott is fizetik ki, viszont szívesen bemennek a könyvesboltba, hogy átvegyék.

 

A tartalom az első

A nap kulcselőadója Kitija Tigule volt, aki az Amadeus Utazási Irodai divíziójának régiós vezetője Skandináviában és Közép-Európában. Több irányból rávilágított, hogyan is értelmezendő a tartalom ebben a környezetben, és milyen trendek érvényesülnek e téren.

Hangsúlyozta: ha tetszik, ha nem, az utazói szokások és igények változnak, és minden az egyéni igények figyelembevételéről szól. Az emberek azonnali és személyre szóló megoldásokat keresnek, s ha ezt nem kapják meg az utazási irodától vagy egyéb közvetítőtől, akkor megszerzik maguk.

Olyan példákat sorolt, mint például a 150 millió előfizetővel rendelkező és folyamatosan növekvő Netflix, vagy a Spotify.me. Mindkettő annak köszönheti a sikereit, hogy a felhasználók tartalomfogyasztási szokásait elemezve személyre szabott, releváns ajánlásokat tesz.

A nem is túl távoli jövő repülőterein vagy szállodai check-in pultjaiban pedig a vendég arcának másodperc törtrésze alatti beszkennelésével a pult túloldalán ülő minden releváns információt megtud az illetőről: hol szeret ülni, mi a kedvenc itala, milyen szobát szokott kérni stb. Sőt, még a fizetés is lehetségessé válik ilyen módon.

A sok rendelkezésre álló információ ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy az illető számára releváns egyéb szolgáltatásokat ajánljanak, ami így nemcsak a vendégelégedettséget fokozza, de a bevételeket is növeli.

Az Amadeus platformján elérhető NDC tartalom ezt a komplex megoldást adja a piaci szereplők kezébe. Ám ennek minél sikeresebb bevezetéséhez elengedhetetlen a turisztikai szereplők együttműködése.

 

Amadeus, mobilon

Az elhangzottakat fűzte tovább Michael Bayle, az Amadeus mobil megoldásait összefogó részleg alelnöke. Mint kiemelte, ma már nem trip managementről, sokkal inkább experience managementről beszélhetünk, és ebben a folyamatban a mobileszközök a legfontosabb eszközként kísérik végig az utazót az első gondolattól az utazás végéig. Egyfajta „mobile-first” életmódot folytatunk, amelyben minden információt és minden megoldást is a mobilunktól várunk.

Telt házas rendezvény, nem csak utazási irodáknak

Fotó: turizmus.com

Az utazásban érintett szolgáltatóknak emiatt muszáj ott brandet építeniük és fejleszteniük, hogy ennek az igénynek maximálisan megfeleljenek. Az Amadeus mobil platformja webes felület, amely tökéletesen funkcionál mobilos környezetben. Megbízható, minden utazási szereplő által elismert, jó értékelésekkel rendelkezik. Két verziója az Amadeus Sell Navigator és az Amadeus Mobile Tourist Edition (amadeus.com/mobile)

 

Folyamatos innovációk

Döbbenetes szám, de az Amadeus éves szinten csaknem 1 milliárd eurót forgat vissza innovációra és fejlesztésekre, ezekből adott ízelítőt Robert Komartin közép-európai utazási irodai divízióvezető. Általános trend, hogy az információkat igyekeznek minél áttekinthetőbb, befogadhatóbb megjelenítésben, grafikus kezelőfelületen átadni. A folyamatban lévő fejlesztésekre még jellemző a komplex látásmód is.

Az end-to-end travel lényegében ezt jelenti: a teljes utazási folyamat valamennyi szolgáltatását szeretnék platformjuk által lefedni.

Fejlesztés alatt áll az Amadeus Traveler ID, amely abban lesz rendkívül hasznos, hogy – természetesen megfelelő biztonság mellett – az utasnak nem kell majd megadnia minden áldott alkalommal ugyanazokat az adatokat, elég lesz egyszer. Ezeket biometrikus azonosítással lehet előhívni például a reptéri állomásokon (check-in, lounge, csomagfeladás), autóbérlésnél, hotelben stb.

A Feasy digitális concierge-ként segíti az utazókat és az irodákat, a stresszmentes utazást pedig a Sigfox-szal együttműködésben fejlesztett csomagkövető rendszer is elősegíti.

 

Hotelt is az Amadeus-tól

A nap utolsó előadójaként Christian Doorenbos, az Amadeus Value Content divízió vezetője mutatta be az ingyenesen használható Amadeus Value Hotels platform előnyeit. Ez lényegében egy, az Amadeus rendszerén belül egyszerűen használható szállodafoglalási lehetőség, amelyben több százezer szálloda szerepel minden típusban és kategóriában világszerte.

Abban ad újat, hogy előrefizetett, prepaid szobákról van szó, az árakra az iroda belátása szerint adhatja hozzá saját jutalékát értékesítéskor.

A rendszer azonnal mutatja a legjobb árakat, kikalkulálja a jutalék összegét. Kereshető szálloda térkép alapján, mindegyiknél többnyelvű leírás és vendégvélemények segítik az értékesítést. A szolgáltatás elindításához nem kell külön szerződés, az Amadeus egy egyszerű aktiválással teszi elérhetővé ezt a tartalmat, funkciót.

A nap kérdésfelvetésekkel és gondolatébresztő, jó hangulatú kerekasztal-beszélgetéssel, majd ebéddel zárult. Az izgalmas, egyszersmind előremutató és inspiráló konferencián több mint 80 szakmabeli vett részt.

Kapcsolódó cikkek

Újra Amadeus Airlines' Day

2019. szeptember 10.