Inspiráció kell? Irány Németország

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2018. május 10. 16:14

Ha az ember úgy érzi, inspirációra lenne szüksége, Németország a megoldás. Az ország turizmusából, termékeiből, innovációiból ismét nagy kanállal meríthettek a 44. GTM résztvevői Drezdában, május 7-8-án.

A turisztikai szakma 1972 óta minden évben ilyentájt gyűlik össze Németország legfontosabb beutaztató vásárán, a GTM-en, amely gyakorlatilag kifogyhatatlan az ötletekből, akárcsak Németország.

A Messe Dresden területén megrendezett vásáron ezúttal 338 kiállító fogadta a Németország kulcspiacairól érkező 527 szakembert. Idén hazánkat 13 fő képviselte, akik egybehangzóan általános optimizmusról és derűlátásról számoltak be tárgyalásaik tapasztalatai alapján.

Meg kell hagyni azt is, hogy a DZT Német Turisztikai Hivatal hihetetlen profizmussal és kiemelkedő hatékonysággal köti össze a keresletet a kínálattal, tevékenységének eredményeként ugyanis az ország turizmusa évről évre rekordokat döntöget. A vásár sajtókonferenciáján Petra Hedorfer, a DZT Német Turisztikai Hivatal igazgatóságának elnöke adott izgalmas betekintést a számokba és a trendekbe.

 

A turizmus majdnem annyit hoz, mint az autóipar

Azt már lassan megszoktuk, hogy Európában, Franciaországot megelőzve, szorosan Spanyolország után Németország a TOP 2. úti cél. 2017-ben egymást követően a 8. rekordévet tudhatják maguk mögött, külföldi vendégéjszakáik száma meghaladta a 83,9 milliót, amelyet az európai éjszakák 2,6, és a tengerentúliak 6,8 százalékos bővülésével értek el. Érdekesség, hogy ebből becslések szerint 2-3 millió vendégéjszakával részesedik a sharing economy.

Drezda, a vendéglátó város: a Frauenkirche és a Neumarkt


A forgalomnak körülbelül 50 százalékát a 12 kulcspiac adja, amelyben Hollandia, Svájc és az USA állnak a dobogós helyen. Mint megtudtuk, a fő küldő országok 2017-ben is bővülést mutattak, az USA-ból 8,8, Közép-Amerikából 34, Kínából 10,6, Indiából 13,8 százalékkal érkeztek többen, míg Oroszországból 20, Ukrajnából 24, Portugáliából 13, Romániából 18, Lengyelországból 10 százalék volt a bővülés. De növekedést mutat hazánk is: 8,5 százalékkal nőtt a magyar vendégéjszakák száma Németországban.

A lengyel utazók költései az összeurópai költések 15 százalékát tették ki Németországban 2017-ben

 

Európából az utazásoknak 56, a tengerentúlról 63 százaléka szabadidős motivációval valósul meg, de előkelő helyen szerepel az üzleti motiváció is mindkét relációban.

Németországban egyébként a turizmus a GDP-nek körülbelül 4 százalékát teszi ki, nagyobb bevételtermelő, mint az építőipar, és majdnem olyan hangsúlyos, mint az autóipar. Tavaly a turisztikai bevételek elérték a 35,2 milliárd eurót, ami 8,7 százalékos bővülést jelent.

A DZT a jövőben az online eszközökre helyezi a súlyt marketingstratégiájában

Fókuszban az online

A DZT a jövőben deklaráltan az online eszközökre helyezi a súlyt marketingstratégiájában. Ez azt is jelenti, hogy az üzeneteket elsősorban tartalomorientált módon, korszerű digitális platformokon  igyekeznek eljuttatni a nagyközönséghez úgy, hogy igyekeznek megszólítani őket még a tájékozódás fázisában. Kiváló eszköz erre a Facebook, a Twitter és a Youtube csatorna, de küldőpiaconként differenciált módon állítják össze az eszközök hangsúlyosságát. Van például, ahol a Snapchat, míg Kínában a WeChat és a Weibo élvez előnyt.

A lépés nem véletlen: az adatok szerint Európából 63, míg a tengerentúlról 80 százalék volt tavaly az online foglalások aránya.

 

Közvetlen vendéglátás

A turisztikai tárgyalásokhoz (amelyekből minden külföldi tour operatornak legalább 20-at kellett abszolválnia a 2 nap alatt), illetve az újságírói inspirálódáshoz bájos, otthonos közeg volt Drezda, a vendéglátó város. A körülbelül 500 ezer lakosú egykori kelet-német város II. világháború rombolásából való kitartó, hatékony és büszke regenerálódását követően egyszerre kínál festői kulisszákat és friss, zöld, fiatalos, lendületes és nagyon élhető környezetet.

A város alábbi kisfilmjével szólt a jelenlévőkhöz, úgy gondolom, nincs olyan, akinek a ne töltené meg a szívét.

 

Dirk Hilbert polgármestertől megtudtuk: a városban,  ahol megállíthatatlanok a fejlesztések, több mint 20 ezren dolgoznak a turizmusban. 2019 nyarán nyílik meg az új képtár, 2019 őszén pedig I. Erős Ágost uralkodó rezidenciája válik látogathatóvá. Drezdát választotta első németországi házának helyszínéül a holland Student Hotels lánc, tekintettel a 42 ezer itt tanuló egyetemistára. A hotel ősszel nyit.

Drezda történelmi, friss, zöld, fiatalos, lendületes és nagyon élhető


Mindemellett Drezda a kultúra egyik fellegvára is, 15 múzeumában mindig találni valami izgalmasat és újat, kulturális intézményeiben hetente 150-szer megy fel a függöny. 2025-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz.

 

A GTM-nek jövőre Wiesbaden, 2020-ban pedig Rostock ad otthont.

 


Kapcsolódó cikkek