Internet a Lufthansa a rövid- és közepes távolságú járatain is

Forrás: turizmus.com

 2016. június 28. 18:11

Októberben szállnak fel a Lufthansa első rövid- és közepes távolságú járatai, amelyeken már szélessávú fedélzeti internetszolgáltatást vehetnek igénybe az utasok. A légitársaság előreláthatólag 2018 közepéig fejezi be az innovatív technológia kiépítését a teljes Lufthansa Airbus 320-as flottán.

A vállalat most egy újabb fontos mérföldkövet ért el a szolgáltatás kiépítésében: a Lufthansa Technik első európai repülőgépjavító- és karbantartó vállalatként megkapta az EASA-tól a szükséges kiegészítő típusbizonyítványt (STC), amely szükséges a Ka-sávszélességű antennák kiépítéséhez a teljes A320-as családon, így az A319, A320 és A321-es típusokon. Az STC azt igazolja, hogy a repülőgépeken elvégzett utólagos hardver- és szoftvermódosítások követik az EASA előírásait, és a repülőgépek továbbra is közlekedhetnek.

Az első gépet június közepén szerelték fel a szükséges berendezésekkel, a most következő tesztelés során pedig a rendszer megbízhatóságát és stabilitását fogják ellenőrizni. A Lufthansa utasai előreláthatólag októbertől vehetik igénybe a fedélzeti internetet, míg a Lufthansa Csoport többi légitársasága később vezeti be a szolgáltatást.

 

A Lufthansa és technológiai partnere, az Inmarsat szolgáltatása az Inmarsat Global Xpress legmodernebb szélessávú műholdas technológián alapul (Ka-sávszélesség), és zökkenőmentes, megbízható lefedettséget biztosít minden rövid- és közepes távolságú járaton. Az utasok wifis kapcsolatot létesíthetnek a fedélzeten mobileszközük segítségével. A szolgáltatással nem csupán az e-mailek lesznek elérhetők, hanem számos alkalmazás is, illetve a felhasználók akár streamingelhetnek is. A későbbiek során az utasoknak ezenkívül SMS küldésre és fogadásra, illetve amennyiben előfizetői szerződésük lehetővé teszi, adatszinkronizálásra is lehetőségük lesz.

Valamennyi szükséges rendszert és elemet a Lufthansa Technik fog felszerelni a repülőgépekbe, amely vállalat már kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a gépek átalakításának területén. A munka nem csupán a beszerelést foglalja magában, hanem valamennyi légügyi és engedélyezési eljárásban előírt módosítást is.

Európában most először építették be a Honeywell Ka-sávszélességhez szükséges antennáját, amellyel a GX hálózathoz lehet csatlakozni. Az antenna és a rendszer telepítéséhez elektromos módosítások mellett a kabinon belül és kívül is módosításokat kellett végrehajtani. Minden változtatást a Lufthansa Technik akkreditált fejlesztési részlege tervezett meg és hagyott jóvá. A beépített komponenseket a kabin infrastruktúrájába integrálták úgy, hogy azok az utasok számára szinte észrevehetetlenek, a személyzet pedig könnyen tudja kezelni a berendezéseket. A szükséges módosítások mintegy négy nap alatt, vagy a gépek számára előírt karbantartási munkálatok folyamán elvégezhetők.

A fedélzeti internethez szükséges infrastruktúrát – a hálózati komponenseket és az utasok számára a FlyNet weboldalat – a Lufthansa Systems biztosítja. A Lufthansa Systems és a Lufthansa Technik mindezeken felül egy olyan hosszú távú partnerséget alakít ki, amely más légitársaságok számára is lehetővé teszi a modern informatikai platform, a BoardConnect igénybevételét, amely a szélessávú internet biztosítása mellett számtalan más célra is igénybe vehető.