Keddtől ismét jelentkezhetnek a fiatalok az ingyenes európai vonatbérletekre

Forrás: turizmus.com

 2024. április 15. 10:38

Újabb pályázati kör nyílik meg április 16-án, kedden, déli 12:00 órakor az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-program keretében.

Az idei első kiírásban összesen 35.500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak. Idén is várható ennek a kvótának a későbbi megemelése, köszönhetően annak, hogy Magyarországon rendszeres a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre.

A mostani forduló részleteit ismertetve Ujhelyi István EP-képviselő, a pályázat mentora elmondta, hogy az érintett fiatalok 2024. április 16. és április 30. között adhatják le jelentkezéseiket az Európai Bizottság erre a célra készített online felületén.

Ebben a körben azok a magyar fiatalok pályázhatnak, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek, ezt a két dátumot is beleértve.

Április 16-tól ismét lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre

Fotó: 123rf.com

Az uniós tagországok állampolgárai mellett ezúttal is pályázhatnak az Erasmus+ programhoz társult harmadik országokban élő fiatalok is, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból.

Azok, akiket ebben, az immár kilencedik pályázati körben kiválasztanak és ingyenes InterRail-bérletet nyernek, legfeljebb harminc napig utazhatnak majd Európában a 2024. július és 2025 szeptember közötti időszakban.

A program során több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról eddig összesen közel harmincezren pályáztak ,és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a program nyújtotta vonatbérlettel.

A DiscoverEU program finanszírozása és jövője hosszú távon biztosított, amelyet Ujhelyi az uniós mandátuma lejárta után is mentorként segít majd.

További részletek és jelentkezési felület az Európai Bizottság oldalán található.