Irodát nyitott a FlixBus Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 12. 15:46

Közép-kelet-európai regionális irodát nyitott Budapesten a német tulajdonú FlixBus személyszállítással foglalkozó társaság. A budapesti bázisról a magyar, román és a bolgár hálózatot koordinálják.

Az esemény jó apropó volt arra, hogy a 2016 óta a magyar piacon jelen lévő FlixBus bemutatkozzon a sajtónak. Arany László, a társaság regionális igazgatója a szeptember 12-i – Budapest, népligeti – tájékoztatón elmondta, hogy mióta a vállalat a hazai piacra lépett, közel 100 közvetlen célállomás vált elérhetővé Budapestről és jelenleg 7 további magyar város is összeköttetésben van Európa legnagyobb intercity buszhálózatával. A nyári hónapok alatt majdnem 40 járat indult a fővárosból naponta, míg a Magyarországról, illetve a Magyarországra utazók száma a nyári hónapokban megduplázódott az előző évhez viszonyítva. Budapest mellett jelenleg Győr, Miskolc, Szeged, Siófok, Hévíz, Keszthely és Nagykanizsa is közvetlen összeköttetésben áll európai célállomásokkal.

 

A növekedés Romániában is megkezdődött ezen a nyáron, a FlixBus több új stratégiai partnermegállapodást is kötött. Júliusban számos erdélyi város lett elérhető Budapestről, augusztus végén pedig 40 új román város vált az európai zöld hálózat részévé.  A cég a piacra lépése óta eltelt 4 évben a cég európai szinten 250 buszpartnerrel kötött megállapodást. A FlixBus a hálózatfejlesztés, ügyfélszolgálat, minőségellenőrzés, marketing, sales, jegyárusítás, árazás, üzletfejlesztés és technológiai fejlesztés feladatköreit látja el, míg a helyi partnerek a buszok üzemeltetéséért felelnek. Ezzel a stratégiával a FlixBus sikerrel nőtte ki magát induló startupból Európa legnagyobb buszhálózatává, a fejlődéssel párhuzamosan pedig a régiós gazdaságot is támogatja. Eddig több mint 6000 munkahelyet teremtett az iparágban, míg az okos és megfizethető utazási lehetőség a turizmusra is jótékony hatással van. 2017-ben a FlixBus 40 millió utasra számít Európában – mondta a regionális igazgató.

 

A FlixBus nemzetközileg is egyedülálló üzleti modellje a helyi közlekedési vállalkozásokkal való együttműködésen alapul: 2016 óta a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel partnerségben üzemelteti a járatokat Magyarországon. Az együttműködés jó példája a FlixBus üzleti modelljének, hiszen a legmodernebb technológia és a startup szellemiség találkozik a helyi személyszállítási iparág 90 éves tradíciójával és minőségével, ami a szolgáltatás új generációját teremti meg a mobilitási szektorban. Kameniczky Ákos, a VOLÁNBUSZ Zrt. forgalmi igazgatója elmondta: „Az új együttműködés igazán fontos számunkra, büszkék vagyunk rá. Együttes erővel igazán versenyképes szolgáltatást biztosítunk, amely a VOLÁNBUSZ Zrt. és a FlixBus közös érdekeinek biztosítása mellett valós autóbuszos alternatívát képes nyújtani az egyéni közlekedéssel szemben.”A jegyértékesítéssel kapcsolatban Arany László elmondta, a légitársaságokhoz hasonlóan dinamikus jegyárat határoznak meg, az induláshoz képest korábban megvásárolt jegyek olcsóbbak, valamint az átfoglalás rugalmas, a jegyek törlése az indulás előtti 15-ik percig lehetséges. Az utasok ingyenesen szállíthatják csomagjukat, a jegyeket pedig nem szükséges kinyomtatni, mivel a check-in okostelefonon felmutatott QR kóddal is lehetséges.

 

A magyar utaslétszámra és árbevételre vonatkozóan Arany László pontos számot nem mondott, azt azonban érzékeltette, hogy nyereségesek a magyar járatok, illetve az autóbuszok kétharmados telítettséggel közlekednek.

A FlixBus ugyanolyan minőségű szolgáltatást biztosít flottájának minden járművén. Az ingyenes WiFi, kényelmes ülések, nagyobb lábtér, klíma, konnektor és mosdó alapfelszereltségnek számíta nak. A fedélzeti GPS rendszernek köszönhetően az utasok push értesítésekben és SMS-ben kapnak információkat, akár utazás közben is.Március óta a FlixBus menetrendje integrálva van a Google Maps-be is, így tömegközlekedési alternatívaként jelenik meg a térképen. A fejlesztés következő lépésének köszönhetően hamarosan valós idejű információ is elérhető lesz a FlixBus járműveinek pozíciójáról.