Iskolaszövetkezetek a foglalkoztatásban

 2012. július 31. 12:38

A munkaerőhiány átmeneti pótlásának költségkímélő módja a diákok alkalmazása, amelyre jobbára csak a gyakornokok foglalkoztatásának receptjét ismerik a turisztikai szolgáltatók. Az iskolaszövetkezeteken keresztül történő alkalmazás egyelőre kevéssé ismert – pedig számos előnnyel jár.

A Danubius Hotels Group több iskolaszövetkezettel is partneri viszonyban áll. Központilag is próbáljuk ösztönözni a diákmunka igénybevételét, azonban van egyfajta bizalmatlanság szállodáink részéről annak kapcsán, hogy a szövetkezetek „kiskorú” munkavállalókat közvetítenek ki, akik esetlegesen még nem tudnak az elvárt szállodai színvonalon teljesíteni. Ez pedig nem teljesen igaz, hiszen nagykorú, felsőfokú oktatási intézményekbe járó diákok is vannak szép számmal a cégek adatbázisában. Egyelőre a megrendeléseink száma kevés, de mintha a vidéki szállodáink kezdenének érdeklődni e megoldás iránt, amit az ottani munkaerő-piaci hiány generál. Budapesten inkább eseti, szórványos az igény – mondta el érdeklődésünkre Temesvári Zsolt HR Manager.

A Mellow Mood Group kizárólag nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező, egyetemi vagy főiskolai hallgatókat foglalkoztat a kötelező gyakorlati idejükre. Szerződést az iskolával kötünk, nyári szünetre munkát keresőket vagy idegenforgalmi szakmenedzser képzésre járókat pedig nem foglalkoztatunk – avatott be Major Tímea PR- és marketingigazgató a szállodacsoport gyakorlatába.

Rugalmas és költségkímélő
Mivel azonban az atipikus foglalkoztatásnak megvannak a kétségtelen előnyei, vélhetően lassan az iskolaszövetkezeti forma is polgárjogot nyer.
Az időszakos munkaerőhiány gyakornokokkal is pótolható. Ez a megoldás azonban csak meghatározott időkereten belül alkalmazható, ezen túl érdemes iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazni diákokat – mondja Kücsön Gyula, a Prodiák Iskolaszövetkezet elnöke. Az iskolaszövetkezet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legutóbbi közgyűlésén a szövetség társult tagjává vált, és célja, hogy minél több szállodával és vendéglátóhellyel ismertesse meg ezt az ágazatban még kevéssé használt foglalkoztatási formát.
A tapasztalat szerint a diákokat számos feladatra jól be lehet tanítani, így például pincérek mellé, a konyhára vagy a kertészetbe kisegítőnek, rakodónak, attrakciókhoz animátornak, úszómesternek, szobalánynak, akár még recepciósnak is. A gyakornokok alkalmazásánál ugyan drágább ez a forma, de még mindig nagyon kedvező: a kisegítő munkák többségére a minimálbér óradíja, bruttó 535 forint a megszokott díj, ez az igénybe vevő vállalkozás számára óránként 630-650 Ft + áfa költséget jelent. Az óradíj és a végösszeg különbsége az alapösszeg 15-20 százaléka, ami egyrészt kevesebb, mint a felnőtt munkaerő után fizetendő bérterhek, másrészt a munkáltató ezzel letudja a munkaerő-gazdálkodás összes egyéb költségét, és a számlán csak a ténylegesen ledolgozott munkaórák díja jelenik meg.
Ha a munkaerő-kölcsönzés és a diákmunkaerő alkalmazása között akarunk választani, Kücsön Gyula szerint érdemes figyelembe venni, hogy hosszabb távra, folyamatos alkalmazásra, illetve ha a vendég minél jobb kiszolgálására koncentrálunk, érdemes az előbbi mellett dönteni, ha pedig olcsóbban szeretnénk kijönni és felvállaljuk a diákok egyéb kötelezettségei miatt elkerülhetetlenül nagyobb fluktuációt, akkor az utóbbi lehet a jó megoldás.    
Az iskolaszövetkezetek igénybevételének egyik legnagyobb előnye a rugalmasság és a költségkímélés – mondja Varga Béla, a Multi Job Iskolaszövetkezet kivitelezési igazgatója. A Multi Job például nagyon rövid idő alatt képes összetoborozni nagy létszámú – akár 150 – egyetemista, főiskolás vagy középiskolás fiatalt, tetszőleges időtartamra – akár 1-2 napra is. A szállodák és a vendéglátóhelyek jellemzően nagyobb rendezvényekre és a nyári időszakra szoktak igénybe venni diákmunkaerőt betanított munkákra – kisegítés, rámolás, hostesskedés – a Multi Jobon keresztül. A szállodák rendszerint nyelvet beszélő fiatalokat keresnek. A hoteleknél egyébként nagyobb a hullámzás az igényekben, és ma még jellemző, hogy inkább közvetlenül alkalmazzák a fiatalokat.
Az iskolaszövetkezet minden szervezői munkát átvállal, ezenkívül a munkaadó mentesül az adminisztrációs költségek alól is. Tetejébe a szövetkezeten keresztül foglalkoztatott, nappali tagozatos tanulók részére kifizetett összeg után nincs járulékfizetési kötelezettség. Az áfával növelt vállalkozási díj fedezi a szövetkezet szervezési költségeit és az iparűzési adó kötelezettséget. A diák a vállalkozási díj 80-85 százalékát kapja meg. A munkaadónak csak a ledolgozott munkaórákat kell kifizetnie, nincs kötelező óraszám, fizetett szabadság, betegszabadság.
Az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatás jogszabályi hátterét tavaly augusztusban rendezték, megszüntetve az anomáliákat, joghézagokat.

Van, ahol már bevált
A Balatontourist Zrt. 25-30 fiatalt alkalmaz iskolaszövetkezeten keresztül, gyakorlatilag júniustól augusztus végéig, különféle munkákra, kb. hat bérkategóriában. Többségüket a recepciókon foglalkoztatják adminisztratív munkakörben. Az iskolaszövetkezet a diákok óradíját és a kölcsönzési jutalékot számlázza le a társaság részére. 
Ezt a rendszert már sok éve alkalmazzák, és Vágó Ágnes PR-manager szerint nagyon előnyösnek bizonyult mind a zrt., mind a diákok számára, akik közül több a visszatérő. A Balatontouristnak nem kell bajlódnia a toborzással, válogatással, bérszámfejtéssel, a diák pedig megbízható kezekben van, és mindig megkapja a kialkudott bérét.
Ezzel szemben – vélik a Balatontouristnál – gyakornokokat a szezonalitás miatt nehéz alkalmazni, központi munkakörökben pedig sok feladat hárul egy-egy kollégára, nem fér bele még a gyakornokkal való foglalkozás is. Pedig előnyös lenne, ha pl. a kamara támogatná fizetett tanulófelelősök alkalmazását.

Wagner Zsuzsa