Ismét a Qatar Airways lett a hazai utasok kedvenc légitársasága

 2014. január 23. 15:38

Újra a Qatar Airways állhat a dobogó legfelső fokán, a repjegy.hu által szervezett „Az Én Légitársaságom 2013” elnevezésű független megmérettetésben.

Az oldalt üzemeltető Weco-Online Kft. felhívására a hazai légi utasok második alkalommal írták meg véleményüket repülőútjaikról.

A repjegy.hu oldalon lezajlott felmérés résztvevői 3.150 értékelést adtak le, és 936-an szöveges élménybeszámolót is megosztottak. A tavalyi évhez képest több mint 50%-os növekedés az értékelések számában visszaigazolja, hogy mennyire fontos az utazóknak a kényelmes és jó menetrenddel történő utazás.

A meghirdetett négy kategóriában (légiutaskísérő, fedélzeti ellátás, menetrend, ár-érték arány) nullától ötig lehetett osztályozni a légitársaságok szolgáltatási színvonalát és mindennapi munkáját.

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb minősítés a vezető fapados légitársaságokra érkezett: 697-en választották a Wizz Airt illetve 405-an pontozták az ír Ryanairt, őket pedig a német Lufthansa követi 272 értékeléssel. Összességében pedig 114 különböző légitársaság szolgáltatásait osztályozták.

A felmérés eredményeinek ismertetésére és a légitársaságok díjazására  a Budapest Airport SkyCourt Konferencia Központjában került sor.

„Nagyon örülünk, hogy a 2012-es felmérés után, a magyar utazóközönség 2013-ban még nagyobb kedvvel vett részt a szavazásban.” – kezdte az értékelést Habóczki Zsolt, a Weco-Online Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyan a legtöbb szavazat a fapados társaságokra érkezett, a hazai légi utasok még mindig a menetrendre és fedélzeti szolgáltatások minőségére helyezik a hangsúlyt. A mosolygós és segítőkész légi utaskísérő és a minőségi fedélzeti ellátás fontosabb az alacsony repülőjegy áraknál - legalábbis a 2013-as egész éves felmérés eredményei ezt igazolják."

A válaszadók véleménye alapján a legkedvesebb légiutaskísérőkkel a Jet2.com fedélzetén találkozhatunk (4,70 ponttal), de csak egy hajszállal lett ezüstérmes a Qatar Airways (4,69). Az utasok a görög vendégszeretet emelték még ki: harmadik helyen az Aegean Air (4,63) végzett.

A legjobb menetrend holtversenyben első helyen végzett Finnair és Austrian Airlines (4,60), a tavalyi kategória-második Qatar most a dobogó harmadik fokára csúszott (4,58).

Talán meglepő, de akárcsak a legutóbbi szavazásban, idén sem termett sok babér a fapados légitársaságoknak az ár-érték arány megítélésében. A kategória első helyén a Qatar Airways végzett (4,66), az Air Malta (4,58), és a holtversenyben harmadik Turkish Airlines és Norwegian Air Shuttle előtt (4,44).

A legjobb fedélzeti szolgáltatás díját az Emirates légitársaság képviselője vehette át,  második a Qatar Airways (4,69), őket követte a tavalyi kategória-győztes Turkish Airlines (4,68).

Az összetett végeredmény alapján „Az Én Légitársaságom 2013” győztese a Qatar Airways lett, 4,65 ponttal. A második Turkish Airlines (4,54), a bronzérmes Emirates légitársaság 4,50 pontot kapott az utasoktól.

„A hagyományteremtő sikerek után februárban újra elindítjuk a légitársaságok megmérettetését, "Az Én Légitársaságom 2014" címmel. A 2014-es felmérésben a Budapest Airport és Travelport mellett, a Travelo stratégiai együttműködő partnerünk lesz, így várhatóan még több utazó adja le szavazatát a www.azenlegitarsasagom.hu címen”– tette hozzá Habóczki Zsolt.

A felmérés részletes eredményei a www.repjegy.hu/azenlegitarsasagom2013 oldalon is megtalálhatók.

A képen szereplő résztvevők és díjazottak balról jobbra:Kam Jandu, BUD Airport, Murányi Judit, Travelport, Antal Gábor, Austrian Airlines, Grisha Jenkov, Qatar Airways, Rétfalvi Rita, Qatar Airways, Belovai Erzsébet, Qatar Airways, Szives Orsolya, Finnair, Kovács Julianna, Jet2.com, J.J. Singh, Weco Travel, Gál Emese, Emirates Airline, Simon András, Weco Travel, Lehotai Zsófia, Air Malta, Habóczki Zsolt, Weco-Online Kft., Levend Arisoy, Turkish Airlines, Buzás Andrea, Aegean Airlines