Ismét szigorúbban ellenőrzik az érkezőket a prágai repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 01. 14:17

A prágai reptéren új szabályok léptek életbe, a beutazók egészségügyi dokumentumait még a határátlépés előtt megnövelt létszámmal ellenőrzik mindkét terminálon, kötelező a távolságtartás, FFP2-es maszk viselése és a kézfertőtlenítés.

Szeptember 1-jétől határozatlan ideig megváltoznak az érkező utasok kezelésére vonatkozó eljárások a prágai repülőtér termináljain, az intézkedés a hazatérő cseh, valamint uniós állampolgárokat és egyéb külföldieket is érinti. A cseh egészségügyi minisztérium védelmi intézkedéseinek megfelelően a rendőrség és a vámhatóság közreműködésével megerősítették az ellenőrzést – írja az AIRportal.

A repülőtér közleményében arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy az utazás megkezdése előtt tájékozódjanak a rájuk vonatkozó szabályokról, és lehetőleg kinyomtatva legyen meg náluk a beléptetésnél kért összes igazolás és dokumentum.

Az általános szabályok szerint turisták beutazhatnak az országba, ha az uniós gyógyszerhatóság, az EMA által jóváhagyott valamely koronavírus elleni védőoltás összes szükséges adagját felvették, vagy a hatóságok által elfogadott módon igazolják, hogy átestek a betegségen, valamint kitöltötték az előzetes regisztrációs formanyomtatványt.

Az aktuális és a járványhelyzethez igazodó, folyamatosan változó szabályokról a cseh belügyminisztérium oldalán tájékozódhatnak az utasok. Egyes, kockázatosnak besorolt területekről érkezőkre speciális rendelkezések vonatkozhatnak.

A cseh repülőtér a belépési dokumentumok szigorúbb ellenőrzésével reagál a megnövekedett turistaforgalomra

Fotó: Prague Airport

A beutazók egészségügyi dokumentumainak ellenőrzése még a határellenőrzés előtt történik majd az egyes és kettes terminálokon a reptérüzemeltető dolgozói, a rendőrség és a vámhatóság állományának részvételével.

A repülőtéren kötelező a távolságtartás, valamint az FFP2 típusú maszk viselése, emellett javasolják a megfelelő kézhigiéniát és a kihelyezett kézfertőtlenítők rendszeres használatát.

Csehország minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogad, miután a két ország korábban kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. Magyarországról beutazhat az, aki mindkét oltást megkapta, és a második oltás óta eltelt legalább két hét, avagy Janssen vakcinával történő beoltását követően eltelt legalább két hét (ezt EU-s digitális Covid-igazolvánnyal szükséges igazolni) – írja a Konzuli Szolgálat.