Isztambul tarolhat idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2019. június 22. 13:45

Isztambul lehet Európa városlátogató turizmusának forrópontja az idei harmadik negyedévben a ForwardKeys tanulmánya szerint.

A ForwardKeys a 39 ország több mint 115 nagyvárosának turisztikai hivatalait, kongresszusi irodáit és városi marketingszervezeteit tömörítő Európai Városok Marketing (ECM) nonprofit szervezet megbízásából készítette a tanulmányt.

A tanácsadó cég két, a várható turistaérkezések számát megbízhatóan jelző mutatót, a légi kapacitás bővülését és a hosszútávú repülőjáratok foglalásainak alakulását vizsgálta 30 európai nagyvárosra vonatkozóan. Isztambul mindkét mutató alapján kiugró eredményekre számíthat.

Isztambul rekordszámú turistát fogadhat az idei szezonban

Fotó: Pixabay

Európába idén júliusban, augusztusban és szeptemberben több mint 262 millió helyet lehet lefoglalni légi járatokon, ez 3,8%-kal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az európai légiközlekedési piacon 5,5%-os részesedéssel rendelkező Isztambul irányába 10%-kal nőtt a kapacitás, a hosszútávú járatokra szóló előzetes foglalások száma pedig 11,2%-kal magasabb, köszönhetően a város új légikikötőjének és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak enyhülésének.

Budapest irányába ugyancsak 10%-kal nőtt a kapacitás, az előzetes foglalások száma pedig 5,9%-kal magasabb. A Budapest Airport – amelynek legfrissebb forgalmi trendjeiről itt írtunk – azonban jóval kisebb szeletet, 2%-ot mondhat magáénak az európai légiforgalmi tortából.

Feltűnően jók a mutatói még Valenciának (8,5%-os kapacitásnövekedés és a foglalások számának 15,6%-os növekedése) és Dubrovniknak (+8,4% és +16,2%).

Ha csak a kapacitásnövekedést vesszük figyelembe, Sevilla és Bécs mutatói sokkal jobbak az isztambulinál (16,7 és 12,6%), azonban a forgalmuk önmagában nem olyan magas, Sevilla 0,4%-kal, Bécs 3,9%-kal részesedik az európai légi forgalomból.

Ha pedig csak a hosszútávú foglalásokat nézzük, Dubrovnik, ahol már januárban is turistacsúcs volt, és Valencia áll a lista élén (16,2% és 15,6%). A harmadik helyen álló Barcelona valószínűleg mégis nagyobb forgalomnövekedést könyvelhet majd el, mivel részesedése a hosszútávú légi forgalomból 8,1%, a városba tartó hosszútávú járatok foglalásainak száma pedig 13,8%-kal nőtt. Jó eredményekre számíthat a 7,4%-os részesedéssel bíró Madrid is (a foglalások számának 7%-os növekedése).

A hosszútávú piacon 3,3%-os részesedést magáénak mondható Budapest a lista 10. helyén áll a foglalások számának 5,9%-os növekedésével.

Kapcsolódó cikkek