ITA Airways-eladás: augusztus végén születhet döntés

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 22. 15:37

Hétfő éjfélkor lejár az ajánlattételi eljárás, majd augusztus végén születhet döntés az ITA Airways olasz állami légitársaság eladása ügyében. Az opciók között van az is, hogy egyelőre nem privatizálják a társaságot.

Az ITA Airways tervezett eladása ügyében Mario Draghi olasz ügyvezető miniszterelnöknek arról kell döntést hoznia augusztus végén, hogy végrehajtják, elhalasztják, vagy végképp elfelejtik az állami légitársaság privatizációját – írja az aero.de a Corriere della Sera cikke alapján.

Az ajánlatokat hétfő éjfélig nyújthatják be az ajánlattevők. Az Alitalia utódjáért az MSC hajózási és logisztikai óriásvállalat és a Lufthansa konzorciuma, valamint az amerikai Certares befektetési alap áll versenyben. Az ITA Airways értékét mintegy 850 millió euróra becsülik.

A két konszern a légitársaság 80 százalékát akarja átvenni, így egy 20 százalékos részesedés az illetékes olasz pénzügyminisztériumnál maradna. Kormányzati körök szerint a kormány ezt a megoldást részesíti előnyben, de a minisztérium több pénzt és beleszólási jogot szeretne, ami nem tetszhet a vevőjelölteknek.

A hónap végén eldőlhet az Alitalia utódjának sorsa

Fotó: ITA Airways

A Certares csak 55-60 százalékot szeretne átvenni a sajtóértesülések szerint, és így kevesebbet fizetne. A Delta Air Lines közvetlen belépését az eljárásba nem tartja megengedhetőnek az olasz kormány, mivel az amerikai légitársaság nem tekinthetett bele az ITA könyveibe. Az egyetlen megoldás egy megismételt eljárás lenne, melybe már a Delta is részvényesként szállhatna be. A privatizáció ebben az esetben elhalasztásra kerülne.

Egy másik opció lenne Draghi listáján, hogy a privatizációból nem lesz semmi, ez viszont kormányzati körök szerint problémás, mivel lehet, hogy az ITA-nak 2023 végén újabb forrásokra lesz szüksége, amin azonban a kormány nem tudna segíteni az Európai Bizottsággal kötött megállapodás miatt. Ezenkívül az ITA fejlesztési terve is veszélyben lenne ebben az esetben.

Kapcsolódó cikkek

Megszűnhet az Air Malta

2022. augusztus 20.