ITA Airways-eladás: megegyezett a Lufthansa és az olasz állam

Forrás: turizmus.com

 2023. május 25. 19:48

A Lufthansa és az olasz állam több hónapos tárgyalás után megegyezett az ITA Airways egy részének eladásáról.

325 millió eurós tőkeemelés révén 41 százalékos részesedést vásárol a Lufthansa az ITA Airwaysben – írja a reuters.com.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója csütörtökön Rómában találkozott Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszterrel, hogy lezárják a januárban megkezdett tárgyalásokat.

Spohr szerint a megállapodás win-win helyzetet eredményez Olaszország, az ITA Airways és a Lufthansa-csoport számára egyaránt, és egy erősebb ITA élénkíteni fogja a versenyt az olasz piacon. A Lufthansa-csoport közleménye szerint a légitársaságot is közösen fogják irányítani, amint az ügylet lezárul, beleértve a vezérigazgató kinevezését is.

Az olasz államkincstár további 250 millió euróval járul hozzá az ITA működéséhez. A tranzakció lezárása szabályozói jóváhagyásoktól, különösen az európai versenyhatóság jóváhagyásától függ.

Az olasz gazdasági minisztérium és a Lufthansa közleményéből kiderül, hogy az ITA 2023-ra 2,5 milliárd eurós, 2027-re pedig 4,1 milliárd eurós bevételnövekedést prognosztizál. A jelenleg 71 repülőgépből álló flotta 94 tagúra bővülhet 2027 végére, az alkalmazottak száma pedig 4300-ról 5500-ra.

Az ITA 2022-ben 486 millió eurós veszteséget termelt közel 1,6 milliárd eurós forgalom mellett. A vállalat idén március végén a pandémia utóhatásait, az ukrajnai háború miatt megnövekedett üzemanyagköltséget és a kedvezőtlen euró-dollár árfolyamot jelölte meg a veszteség okaként. Az aktuális üzleti terv szerint 2026 első felében léphet át a légitársaság a nyereséges zónába – a Lufthansa szándéka szerint a magasabb kihasználtság, a kedvezőbb beszerzési árak és a jobb járatkoordináció révén.

A Lufthansa kisebbségi részesedést vásárol az ITA Airwaysben

Fotó: ITA Airways

Az aero.de korábban sajtóértesülésekre hivatkozva beszámolt arról, hogy a Lufthansa 250 millió eurót akart fizetni a kisebbségi részesedésért, de az utolsó métereken elfogadta a magasabb árat.

A Lufthansa és az olasz állam közötti ügylet második szakaszára – az olasz légitársaságot két lépcsőben veszi át a német cég – akkor kerülhet sor, ha az ITA átkerül a nyereséges zónába. Ekkor a Lufthansa 500 millió euró fejében további 50-55 százalékot vesz majd át a társaságból, Olaszország ennek megfelelően 5-10 százalékot megtartana a cégből – bár a Lufthansa korábban azt akarta elérni, hogy teljes egészében átvehesse a légitársaságot.

A lap úgy értesült, hogy az ITA vezérigazgatói posztjára a Lufthansa stratégiai igazgatójának, Jörg Eberhartnak a neve merült fel, aki már vezette a Lufthansa regionális leányvállalatát, az Észak-Olaszországban aktív Air Dolomitit.

A Lufthansa már régóta meg akarja vetni a lábát a számára második legfontosabb külföldi piacon. Most, az ITA-val egy olyan piacon jutott hozzá részesedéshez, amelyet külső fapados szolgáltatók, főleg a Ryanair és az Easyjet uralnak.

A Deutsche Lufthansa AG már átvette több szomszédos ország – Svájc, Ausztria és Belgium – egykori állami légitársaságát, önálló márkaként működtetve tovább azokat. Egy újabb lehetséges célpont a portugál TAP lehet.