Itt a 2023-as Tour de Hongrie útvonala

Forrás: turizmus.com

 2023. március 02. 09:41

Szentgotthárdi rajt, budapesti záróetap, 879 kilométer, 7554 méternyi szintemelkedés, három sprintszakasz és két új hegyi befutó vár a 44. Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyére májusban.

A Tour de Hongrie útvonalát egy gálarendezvényen mutatták be február 28-án a Budapest Music Centerben.

A 44. Tour de Hongrie Nagy Rajtjának Szentgotthárd ad otthont, a város először láthatja vendégül a Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyét. A 167 kilométeres etap egyértelműen a sprintereknek kedvez. A második etapon Zalaegerszeg debütálhat a Tour de Hongrie rajtvárosaként. A mezőny útja innen Nagyvázsonyba vezet, majd a karaván délre fordul, hogy elérje a Balaton-felvidéket.

tourdehongrie

A 2023-as Tour de Hongrie útvonala

Fotó: Tour de Hongrie

Ezután a hegyi menők számára kulcsfontosságú, 180 kilométeres szakasz következik a Kaposvár-Pécs vonalon. Kaposvár zsinórban harmadik éve adhat otthont nagy presztízsű kerékpárversenynek. 2021-ben Phil Bauhaus győzött itt a Magyar Körverseny nyitónapján, 2022-ben pedig a Giro d’Italia harmadik szakasza rajtolhatott innen. Pécsen utoljára 2004-ben járt a körverseny.

A verseny öt kategorizált emelkedőt tartalmazó, 206 km hosszú királyetapja Martonvásárról, a Brunszvik-kastélytól rajtol. Martonvásár idén debütál a Tour de Hongrie útvonalában rajtvárosként, a mezőny ugyanakkor visszatérő vendég a régióban. Végül a főváros alapításának 150. évfordulóján egy 150 kilométeres etappal tér vissza a Tour de Hongrie Budapestre. A mezőny a budai rakparton, a Műegyetem elől indul útnak, majd Budapest legikonikusabbb látványosságai előtt halad el tizenötször, egy körpályán.

Budapesten tizenötször halad majd el a mezőny a legikonikusabb látnivalók előtt

Fotó: Tour de Hongrie

 

Magyar kontinentális csapat is részt vesz a versenyen

Az útvonal-bemutatón videón mutatkoztak be a Tour de Hongrie sztárjai: a verseny 2020-as győztese, a Jumbo-Visma magyar kerekese, Valter Attila; honfitársa, az Epronex kontinentális csapatának sprintere, Karl Ádám; illetve a 2022. év sztársprinterei, Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen. Kiemelték, hogy számukra a Tour de Hongrie tökéletes felkészülési lehetőséget biztosít a Tour de France-ra, és 2023-ban is biztosan itt lesznek. A regnáló magyar bajnok, Valter hozzátette: 2023-ban a verseny történetének legerősebb mezőnye gyűlhet össze a két hegyi etap, illetve a ProSeries besorolással járó kedvező UCI-pontozás miatt. Május tizedikén kilenc WorldTeam, kilenc ProTeam, három Continental Team és a magyar válogatott vághat neki a 44. Magyar Kerékpáros Körversenynek. 2023-ban az Epronex - Hungary Cycling Team révén ráadásul már magyar kontinentális csapattal is találkozhatunk a Tour de Hongrie-n.

A kerékpársport egyik legendás alakja, az 1987-ben Giro d’Italiát, Tour de France-ot és világbajnokságot is nyerő ír Stephen Roche, az esemény díszvendége is kifejtette véleményét az idei körversenyről. A klasszis elmondása szerint bár sok országban járt már megszámlálhatatlan körversenyen, Magyarországon a szurkolók lelkesedése és szenvedélye a sport iránt különösen mély nyomot hagyott benne. Kiemelte: bár nem az útvonal teszi elsősorban izgalmassá a versenyt, hanem a csapatok és a versenyzők, a 2023-as útvonal abban mindenképp kiemelendő, hogy a különböző típusú szakaszokon más-más bringásokkal ismerkedhetnek meg a szurkolók. Az új hősök pedig könnyen motiválhatják a fiatalabb nemzedéket is.

Az útvonalat egy gálaeseményen mutatták be

Fotó: Vanik Zoltán, Pertorini Márió/Tour de Hongrie

Magyar résztvevők és a BringaSuli program

A rendezvényen színpadra lépett a 44. Tour de Hongrie két magyar résztvevője, Filutás Viktor (HRE Mazowsze Serce Polski) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) is. A két magyar egyaránt lelkesedést fejezte ki az útvonal, és különösképp a budapesti szakasz iránt. Kusztor 2003-ban részt vett azon a Tour de Hongrie-n, mely áthaladt a Bárány utca emelkedőjén: elmondása szerint nem lehet alábecsülni a pécsi meredeket. Filutás kiemelte: a Budapest közelsége már a dobogókői etapon is rengeteg szurkolót vonzhat az utak mellé, Budapesten pedig a hangulat tovább fokozódhat.

A gálán szó esett a Tour de Hongrie általános iskolás gyerekeket és tanáraikat megcélzó programjáról a BringaSuliról is – a program honlapján játékos, interaktív oktató videók és feladatok várják a gyerekeket és a tanáraikat. Ezzel a programmal járul hozzá a Tour de Hongrie a következő generáció közlekedésre neveléséhez, amelyet szakmai partnerként támogat az ORFK-OBB és a Magyar Közút is.