Térképen a Covid-mentes horvát szigetek

Forrás: turizmus.com

 2021. április 22. 19:38

A horvát turisztikai minisztérium „Horvát szigetek – COVID free zone“ elnevezéssel új akciót indított útjára.

Online kell fizetni a hajósok idegenforgalmi illetékét

Horvátországban a hajós turisták az idegenforgalmi illetéket ezentúl kizárólag online, a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik be. A továbbiakban nem lesz lehetőség az illeték kikötői kapitányságokon és azok kirendeltségein befizetni – tájékoztatott a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Az online fizetéshez minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. Fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie. Az idegenforgalmi adót szabályozó törvény szerint a hajósok az adót a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni.

A hajós turisták tájékoztatása céljából elkészült egy új magyar nyelvű szórólap is, amely ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.

 

Covid-mentes szigetek

A turisztikai főszezon közeledtével a horvát Turisztikai és Sportminisztérium a közegészségügyi intézettel karöltve „Horvát szigetek - COVID free zone“ elnevezéssel új akciót indított útjára.

 

A horvát szigetek fertőzöttségi adatai jóval kedvezőbbek, mint a szárazföldi mutatók

Fotó: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A kezdeményezés célja, hogy objektív tájékoztatást nyújtson egy-egy sziget fertőzöttségi adatairól, melyek jellemzően jóval kedvezőbbek, mint a szárazföldi mutatók. A minisztérium a már működő safestayincroatia.hr portálon fogja közzétenni az aktuális „szigeti” járványügyi adatokat – tudatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség.


Emlékeztetnek, a Földközi-tengeri térségen belül Horvátország a második helyen áll a szigetek számát tekintve. A 78 nagyobb és 524 kisebb szigetet, valamint 642 szirtet számláló tengeri „birodalom“ nagy vonzerő a turisták számára, s egyben jelentős részét adják a turisztikai forgalomnak.

Az aktuális járványügyi mutatók mellett a portálon a turisták az adott szigeten működő tesztállomások listáját is megtalálhatják, illetve annak is utána nézhetnek, hogy egy-egy szigetre hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni.

 

Egyre több a magyar hajós turista az Adrián

A statisztikai mutatók szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajós turizmust Horvátországban. A kihívásokkal terhelt 2020-es esztendőben a horvát tengervizeken mint egy 45 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami  50 százalékos visszaesést mutat 2019-hez képest, amikor a magyar hajós turisták 85 000 vendégéjszakát töltöttek az Adrián.