Itt a Digitális Vándor applikáció: mobilozz a természetben!

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 06. 16:58

Játszva ismerhető meg a természet az új Digitális Vándor applikációval, amelyet 12 e-ösvénnyel indított útjára az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK), valamint az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

„A Digitális Vándor az okoskészülékek használatával hív hazánk természeti és épített környezetének a felfedezésre. Bízunk abban, hogy ezzel az innovatív megoldással sok gyereket sikerül rávenni arra, hogy minél több időt töltsön a természetben, miközben a látásmódjukat, a tudásbázisukat is fejleszteni tudjuk" – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az új applikáció szeptember 4-ei bemutatásán Kapolcson.

A kapolcsi e-ösvény. Az applikációban egyelőre 12 e-ösvény érhető el

Fotó: AÖFK

Az applikációt 12 e-ösvénnyel indították útjára, melyek számát folyamatosan bővítik majd. Ahhoz, hogy a 2021 júniusára célul kitűzött 100 darab e-ösvény elkészüljön, feltétlenül szükségesek a kreatív helyi és térségi kezdeményezések, hiszen igazán élménydús kalandösvények csak így születhetnek – tette hozzá a kormánybiztos.  Az alkalmazást fejlesztő AÖFK várja önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezését, akik szívesen fejlesztenének a saját térségükben e-ösvényeket.

Magyarország összes nemzeti parkjában található e-ösvény. Az alkalmazás segítségével egyszerre lehetünk jelen az offline és az online térben, hiszen egyik kezünkben a kijelzőn repül a gyöngybagoly, a másik kezünkkel pedig megtapinthatjuk a fa törzsén lévő odúját.

Az e-ösvények bejárása során a természeti kincsek mellett kultikus épületekkel, régi mesterségekkel is megismerkedhet a digitális vándor, akit az útvonalak állomásról állomásra kérdésekkel, feladatokkal várnak. A helyes válaszért jutalomként videók, 3D és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok, természeti jelenségek teszik még izgalmasabbá a túrát.

A Digitális Vándor app letöltés után offline használható az e-ösvényeken

Fotó: AÖFK

Kapolcson például világgá mehetünk a molnárlegény társaságában, a Gellérthegyen időutazáson vehetünk részt, Budapest II. kerületében pedig a Móra Könyvkiadónak köszönhetően Vuk kalandjainak járhatunk utána. Minden ösvényen jelvények gyűjthetők az elvégzett feladatokért cserébe.

A Digitális Vándor mobilalkalmazás ingyenesen tölthető le a Google Play vagy App Store áruházakból, és offline használható az e-ösvényeken.

Az új appot a látogatók Kapolcson, az első Völgyhétvégén próbálhatták ki először.