Itt a hivatalos állásfoglalás: így kérhetünk ESTA-engedélyt az USA-ba, ha már jártunk Kubában

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. december 21. 10:34

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pontosította az ESTA honlapján szereplő leírást arról, hogy részt vehet-e a vízummentességi programban az az utazó, aki már járt Kubában.

Kisebbfajta riadalmat okozott az utasok és az utazási irodák körében egy rövid mondat. Az Egyesült Államok területére történő könnyített belépést biztosító elektronikus beutazási engedély (közkeletű nevén ESTA) leírásában ugyanis az szerepel, hogy ha valaki Kubában járt, akkor nem veheti igénybe az ESTA szolgáltatást, hanem csakis a hagyományos módon, a budapesti amerikai követségen igényelhet vízumot. Az indoklás a terrorizmust támogató országok közé sorolja Kubát, ezért a szigorítás.

Az ESTA honlapjáról szó szerint idézve:

„How does Cuba’s designation as a State Sponsor of Terrorism impact my travel to the United States using my approved ESTA?

If a traveler is found to have visited a country designated as State Sponsor of Terrorism, the traveler is no longer eligible to participate in the Visa Wavier Program and must apply for a visa to enter the United States.”

A zavar amiatt keletkezett, hogy részletek, pontosítások egyelőre nem találhatók az ESTA hivatalos honlapján, így az USA-ba igyekvő magyar utasok joggal tartottak attól, hogy csakis hosszadalmas – és személyes –utánajárás után kaphatnak beutazási engedélyt a gyors és egyszerű online ügyintézés helyett.

Az USA szigorította az ESTA vízummentességi programban történő részvétel feltételeit a Kubában már járt utazók számára

Fotó: 123rf.com

Kérdésünkre az Egyesült Államok külügyminisztériuma pontosított az alábbiak szerint:

“The United States is completing the final steps to implement a change required by law to eligibility to travel under the Visa Waiver Program as a result of Cuba’s designation by the United States as a state sponsor of terrorism.  Travelers should expect that their travel to Cuba after the designation (January 11, 2021) will render them ineligible for participation in the Visa Waiver Program.”

A fenti mondatokból egyértelműen kiderül, hogy a szigorítás csak azokra az utasokra érvényes, akik 2021. január 11-ét követően látogattak Kubába. És persze azokra is, akik a jövőben szándékoznak a szigetországba utazni. Nekik egyértelműen számolniuk kell azzal, hogy az egyesült államokbeli utazáshoz személyes vízumügyintézésre lesz szükség.