Itthon négyszeres túljelentkezés volt az ingyenes európai vonatbérletekre

Forrás: turizmus.com

 2023. január 10. 13:31

Összesen közel 48 ezer ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, ebből több mint ezret magyar fiataloknak.

A tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez; ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél – ezt Ujhelyi István EP-képviselő, a DiscoverEU-program egyik elindítója és európai parlamenti mentora jelentette be kedden a közösségi oldalán.

A politikus tájékoztatása szerint a legutóbbi pályázati fordulóban – amelynek győzteseit ezekben a napokban értesítik ki az eredményről – is többszörös volt a túljelentkezés, Magyarországon például négyszer nagyobb volt az érdeklődés az ingyenes utazási lehetőség iránt.

Épp a jelentős túljelentkezésnek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13 ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között, ennek forrását egy másik uniós keretprogram megmaradt költségvetésének átcsoportosításából fedezik. A mostani pályázati fordulóban így a több mint 161 ezer jelentkező közül összesen közel 48 ezer európai tizennyolc éves fiatal jut végül ingyenes utazási lehetőséghez, közöttük a már említett ezer magyar. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között, az előzetesen általuk megadott pályázati útiterv alapján.

Újabb 48 ezer európai fiatal között osztanak szét ingyenes InterRail-bérleteket

Fotó: 123rf.com

A DiscoverEU-program sikerét jelzi, hogy a 2018 nyara óta kiírt pályázatokra eddig több mint 916 ezer fiatal adott be jelentkezést, közülük pedig több mint 212 ezren jutottak hozzá az ingyenes bérletekhez. Hasonlóan nagy volt mindig az érdeklődés Magyarországon is, a közlemény szerint hazánkból eddig összesen mintegy 24 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 4600-an körbe is tudták, illetve tudják utazni Európát az Európai Uniótól megkapott vonatjegyekkel.További részletek az Európai Bizottság honlapján találhatók.