Izland adóemeléssel kívánja kordában tartani a turizmust

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 14:43

A világ egyik legdrágább és legnépszerűbb úti célja Izland, ahová évente a lakosság többszörösét meghaladó turista érkezik. A kormány most úgy döntött, valamiképpen korlátozzák a látogatók számát, hogy ne tegyék tönkre a sziget természeti kincseit.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy még drágább lesz az oda utazás és az ott-tartózkodás. Ezért új adót akarnak kivetni, ami persze emeli majd az árakat – adja hírül a Vagabond.

Hét év alatt 490 ezerről 2,3 millióra szökött fel a turisták száma, akik közül többeket talán visszariaszt a még magasabb ár. (Ennél már csak Grönland drágább, de oda tényleg csak kevesen merészkednek.) A növekvő népszerűséghez hozzájárult, hogy a Trónok harca egyes jeleneteit is ott forgatták.

Izland idegenforgalmi minisztere, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir több  helyütt kifejtette, aggasztja, hogy a fővárosban, Reykjavikban egyszerűen nem tudják már kezelni az évi több mint egy millió látogatót, arról nem is beszélve, hogy így a sziget éppen azt veszti el, ami különlegessé teszi őket – a zord, rideg természeti imázsnak nem tesz jót a zsúfoltság.

Izland nagy része természetvédelmi terület

 

Az ország nagy része egyébként természetvédelmi terület, közte a Thingvellir Nemzeti Park, amely az UNESCO világörökség listáján is szerepel, vagy a Jökulsárlón, amely Izland legnagyobb és legismertebb jeges tava.

Az adóemelés érintheti az utazási irodákat és az autóbuszos cégeket is, akik azt természetesen tovább érvényesítik majd az áraikban. Az adóbevételektől azt remélik, hogy abból tovább fejleszthetik az infrastruktúrát és védhetik a természetet.