Izrael és a környező országok megnyitották légterüket az iráni légitámadás után

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. április 14. 12:48

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után - jelentette a reptéri hatóság az MTI tájékoztatása szerint.

Izrael helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor megnyitotta légterét a mintegy hét órás zárlatot követően.

A légiközlekedési hatóság közleménye szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben, az utazóközönségnek tájékozódnia kell a légitársaságoknál járataik indulásáról és érkezéséről.

Magyar érintett nincs, de járatmódosításokra kell számítani

A jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak - mondta a Facebookon élőben közvetített videóüzenetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 14-én az MTI közlése szerint.

Megerősítette, hogy a legfrissebb hírek szerint a Ben Gurion repülőteret újra megnyitották, ugyanakkor járatmódosításokra kell számítani, ezért arra kérnek mindenkit, aki Izraelbe vagy Izraelből szeretne repülni, mindenképpen az adott légitársaságnál, ahol a jegyét megváltotta, alaposan informálódjon.
Jordánia légterének ideiglenes lezárása Magyarországra tartó vagy Magyarországról oda repülő járatot nem érintett. Legközelebb majd kedden hajnalban érkezne Ammánba a WizzAir járata, majd indulna is vissza Budapestre.

"Egyelőre nem biztos még, hogy ez a járat közlekedni tud. Kollégák ott helyben felkészülnek arra, hogy szükség esetén segítsenek az ammáni repülőtéren vagy Jordániában ragadó magyar állampolgároknak" - emelte ki.
Szijjártó Péter arra kér mindenkit, aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Hozzátette: ha valaki bajba kerül, akkor a nagykövetségeinken vagy a konzuli szolgálat ügyeleteinek telefonszámán azonnal jelentkezhet és kérhet segítséget - írja az MTI.

A jelenlegi állapot szerint légterek nyitva vannak, ugyanakkor több járat nem a szokványos úton közlekedik

Fotó: 123rf.com

Amint arról a hírügynökség is beszámolt, Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka. Emiatt az izraeli közlekedési minisztérium helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárta Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől április 14-én. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel is bejelentése szerint az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az incidens még nem ért véget, további fenyegetések vannak folyamatban - közölték.

A jelenlegi állapot szerint az izraeli, a jordániai, az iráni, az iraki és a libanoni légtér is nyitva van, ugyanakkor több járat nem a szokványos úton közlekedik – olvasható a Budflyer Facebook-oldalán. A héten több légitársaság (egyebek mellett a Lufthansa, Austrian, Air France és a Qantas) óvatossági intézkedéseket léptetett életbe a térségben fokozódó háborús veszély miatt.

A Wizz Air januárban jelentette be, hogy újraindítja Budapest és Tel-Aviv közötti járatait. Az izraeli fővárosba heti három alkalommal repülhetnek az utasok március elsejétől. Több európai városból, köztük Budapestről is, újraindítja izraeli járatait a Ryanair június elejétől.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.