Izrael leveszi az utazási tiltólistájáról Magyarországot

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. január 04. 16:45

Tízezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Izraelben a hétfőn elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint. Ennek ellenére enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát is, lekerül a tiltólistáról Magyarország.

Izraelben több mint 200 ezer teszttel hétfőn 10 644 új vírushordozót szűrtek ki, a vizsgáltak 5,51 százaléka bizonyult fertőzöttnek. A fertőzési együttható már 1,91, vagyis száz ember 191-nek adja át a vírust, ami rendkívül széles körű terjedésnek számít.

Nachman As, az egészségügyi minisztérium igazgatója aláírta a minisztérium tanácsadó testületének ajánlását a 60 évnél idősebbek és a veszélyeztetett csoportok újraoltásáról, s hétfőn megkezdték a negyedik – második emlékeztető – oltás beadását. A hatóságok arra készülnek, hogy a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában.

A jeruzsálemi Siratófal. Az omikron variáns terjedése ellenére enyhítik a külföldiek beutazási tilalmát is

Fotó: 123rf.com

A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége.

Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és Magyarország, de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.

Magyarország december 22-től került fel az izraeliek utazási tiltólistájára.

Hétfőn 74 "piros", vagyis jelentősen fertőzött települést, 56 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" helyet és 76 "sárga" települést tartottak nyilván Izraelben, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 95 hely számított "zöldnek", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.