Jakartai merényletek - A KKM óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyarokat

Forrás: MTI

 2016. január 14. 13:32

A csütörtöki jakartai merényletek után a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait.

A konzuli szolgálat honlapján megjelent figyelmeztetésben emlékeztettek: helyi idő szerint 10.50-kor nagy erejű robbanássorozat történt Jakarta központi részén. Az indonéz rendőrség eddig 16 halottról, köztük egy külföldi - holland - állampolgárról és több tucat sérültről számolt be. Luhut Pandjaitan biztonsági koordinációs miniszter legutóbbi közlése szerint Jakartában helyreállt a rend, és a főváros újra biztonságos.

 

Mint írták, a robbantások helyszínén továbbra is nagyfokú rendőri jelenlét tapasztalható, a helyszínelők helyi idő szerint délután fél négykor fejezték be a munkájukat, azt követően a térséget megnyitották a forgalom előtt.

Balin, a kedvelt turistacélponton elsőfokú biztonsági készültséget rendeltek el.
A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Thamrin sugárút környékét pedig lehetőség szerint kerüljék el.

Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak konzuli védelemre a konzuli szolgálat weboldalán.

Kiemelték: Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel követi és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország egyes tartományai II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A KKM javasolja, hogy az e térségekben tartózkodó magyarok legyenek különösen körültekintőek, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig a tömeges rendezvényeket, gyülekező helyeket, forgalmas környékeket kerüljék.

A csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban Magyarország jakartai nagykövetsége a +62 21 520 3459, +62 21 520 3460 és a +62 811 825 5426 telefonszámokon érhető el.