Január 1-jétől 15 határátkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a magyar-horvát határon

Forrás: MTI

 2022. december 12. 16:44

Január 1-jétől 15 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar határon - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban. Az Európai Unió múlt csütörtökön hagyta jóvá, hogy Horvátország csatlakozzon csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

A tárcavezető hétfőn a parlamentben ismertette a külföldiekről és a határátkelésről szóló törvény módosítását, amely megteremti a schengeni könnyítések horvátországi alkalmazásának előfeltételeit január elsejétől.

"Ez annyit jelent, hogy a horvát állampolgároknak nem kell többé felmutatniuk a dokumentumaikat a határátlépésnél" - mondta. Hozzátette:A horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés, így összesen 73 határátkelőt érintenek a változások.

letenye_hatar

A belső szárazföldi és a tengeri határokkal ellentétben, a légi határokon az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg

Fotó: Varga György/MTI

Davor Bozinovic kiemelte: az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. "Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a belső szárazföldi és a tengeri határokkal ellentétben, a légi határokon az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg.
Jelezte továbbá, hogy a szlovén és a magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik. "Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről, vagy akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, illegálisan léptek-e be Horvátországba" - mondta a tárcavezető.