Jövő héten nyit a Deák tér és az aranyszínű Ferenciek tere metrómegálló

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. január 16. 13:26

Újabb szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása: január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A Ferenciek tere metrómegálló ráadásul egészen különleges, aranyszínű borítást kapott a felújítás során.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró is.

A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

A Deák tér átadásával Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró is

Fotó: m3felujitas.hu

Az átadás napján, január 23-án a pótlóbuszok napközben még a Kálvin térig közlekednek, 21 órától pedig az eddig megszokott esti közlekedési rend szerint Kőbánya-Kispestig pótlóbusszal lehet utazni – tudatta a közlekedési központ.

Vagyis hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró.
Hétköznap esténként és hétvégén a megszokott rend szerint a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

 

Aranyszínű lett a metrómegálló a Ferenciek terén

A Ferenciek tere új megállója egészen különleges lett: az aluljárószinten ugyan megmaradt a hagyományos narancssárga szín,

de a mozgólépcsővel az utastérbe érkezőket már egy aranyszínű állomás fogadja majd. Az arany és a barna színek, illetve a grafikai motívumok a térnek nevet adó ferences rendre és Szent Ferenc legendájára utalnak.

„A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyersacél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz. A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára” – ismertette a bkv.hu a tervezők koncepcióját.

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András. A madármotívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

m3ferenciek

A Ferenciek tere metróállomás a ferences rendre utaló arany-barna borítást kapott

Fotó: m3felujitas.hu

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.