Januárban a Furmint Februárról

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2017. január 11. 20:52

Az idei borszezon egyik nyitányaként is tekinthetünk a február első csütörtökén megrendezendő Furmint Februárra, amely kezdeményezés 2010-ben indult el, és azóta mind több termelőt és érdeklődőt vonz a Vajdahunyad Várba.

A hónap további részében is lesznek rendezvények, vidéken is, amelyekről a Furmint Február Facebook oldalán lehet tájékozódni. Kézdy Dániel fejéből pattant ki annak idején az ötlet, mára pedig éttermek is csatlakoznak hozzá, kifejezetten e borfajtához hangolt rafinált fogásokkal.

Minderről a szerdai rendezvényen hallhattunk, ahol olyan patinás borászatok furmintjai mutatkoztak be, mint az Oremus, a Tornai Pincészet, vagy a Béres Szőlőbirtok. De megtapasztalhattuk milyen sokszínű tud lenni ez az olyannyira kedvelt, elegáns fajta egy családi pincészet esetében is. A tokaji Gizella pincét 2005-ben alapította Szilágyi László, a területeket és a pincét is nagyszüleitől vette át.

A furmint első magyarországi említése 1623-ból való, már ekkor megtalálható volt Tokajban. Ma Tokaj és Somló mellett más borvidékek is látnak benne fantáziát, jelenleg közel 4000 hektáron termesztik.

A kóstolóval egybekötött szakmai rendezvényen olyan örökzöld témák is szóba kerültek, mint a bormarketing: arról valószínű minden jelenlévő meg volt győződve, hogy ez a fajta nagyobb megbecsülést és hírnevet érdemelne ki külföldön is, már csak azért is, mert rajtunk kívül Ausztria és Szlovénia is sikeresen kirukkol újabban furmintokkal.