Japán új vízumot vezet be a digitális nomádoknak

Forrás: turizmus.com

 2024. február 06. 14:41

Jövő hónapban Japán új vízumot vezet be a digitális nomádoknak, ami 49 ország – köztük az EU-tagállamok – állampolgárai számára lehetővé teszi, hogy akár hat hónapig az országban tartózkodjanak.

Japán egyre inkább nyit a külföldiek felé annak reményében, hogy ez fellendíti gazdaságát és nemzetközi versenyképességét. A japán munkaügyi minisztérium szerint jelenleg több mint kétmillió külföldi munkavállaló dolgozik az országba, ami minden idők legmagasabb száma.

Az új japán digitális nomád vízumot 49 ország és terület állampolgárai igényelhetik. A vízumra jogosult az összes uniós ország, valamint Örményország, Fehéroroszország, Grúzia, Izland, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia, Svájc, Törökország és az Egyesült Királyság, valamint Európán kívül az ausztrálok, a dél-koreaiak, a szingapúriak és az amerikaiak is pályázhatnak.

Az új digitális nomád vízummal akár 6 hónapig is lehet Japánban tartózkodni

Fotó: 123rf.com

 

A vízum a magasan képzett szakembereket célozza meg, különösen az informatikai területen dolgozókat. A vízumot csak meghatározott tevékenységekre adják ki, beleértve a Japánon kívüli vállalatoknak való távmunkát, vagy külföldi ügyfelek számára szabadúszóként végzett munkát.

A japán digitális nomád vízumra pályázóknak legalább 10 millió japán jen (24,28 millió Ft) éves jövedelemmel, valamint magán egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A vízum lehetővé teszi a távmunkások számára, hogy legfeljebb hat hónapig tartózkodjanak az országban, ami kétszerese a vízummentes látogatók számára jelenleg engedélyezett 90 napnak, akik gyakorlatilag nem dolgozhatnak tartózkodásuk alatt. A vízumot csak hat hónappal az ország elhagyása után lehet megújítani, így egymást követő tartózkodásra nem lesz lehetőség – írja az Euronews.

Gyermekek és házastársak is kísérhetik a digitális nomádokat japán tartózkodásuk alatt, feltéve, hogy rendelkeznek magán egészségbiztosítással. A kérelmezők azonban nem lesznek jogosultak tartózkodási engedélyre, és nem bérelhetnek hosszú távú szállást.