A szemtelen turisták miatt korlátozzák a belépést a kiotói gésanegyedbe

Forrás: turizmus.com

 2024. március 14. 11:19

A turisták gyakran tiszteletlenül, sőt erőszakosan viselkednek a kiotói gésanegyed lakóival, ezért a városvezetés korlátozni akarja a belépést a szűk utcákba.

A turisták nem megfelelő viselkedése miatt a kiotói városvezetés a jövőben meg akarja tiltani a belépést a Gion gésanegyed egyes utcáiba. „Áprilisban vagy később fel fogjuk szólítani a turistákat, hogy kerüljék el a szűk privát utcákat” – nyilatkozta Isokazu Ota, a városi tanács tagja, hozzátéve: nem szeretnék ezt tenni, de már nem tudnak más megoldást.

A képviselő szerint a turisták gyakran paparazzóként viselkednek, ha gésák bukkannak fel az egy-két méter széles utcákon. 2019-ben ezért „A magánutcákban fényképezni tilos” feliratú táblákat helyeztek ki, és 10 ezer jen, átszámítva kb. 60 euró összegű bírságot helyeztek kilátásba szabályszegés esetére.

Várhatóan áprilistól korlátozzák a belépést a kiotói Gion negyedbe

Fotó: 123rf.com

A Gion negyed lakói már régóta panaszkodnak arra, hogy a turisták gyakran tiszteletlenül viselkednek, volt olyan eset például, hogy valaki cigarettacsikket dobott az egyik gésa kimonójának a kivágásába, egy másik alkalommal egy maiko, azaz gésatanuló kimonóját rángatta meg egy turista. Tavaly decemberben végül a kerületi tanács felszólította a városvezetést, hogy foglalkozzon a problémával, hangsúlyozva, hogy a Gion negyed „nem szabadidőpark”.

Még mindig széles körben tartja magát az a tévhit, hogy a gésák prostituáltak. Az igazság azonban az, hogy képzett szórakoztató művészek, akik tánccal, zenével, játékokkal és történetekkel mulattatják a vendégeiket – írja a Spiegel.