Japán rástartol a tehetős vendégkörre

Forrás: turizmus.com

 2022. december 13. 17:45

Japán a jövőben több jómódú látogatót szeretne az országba csábítani, a megcélzott vendégkör tagjai legalább 7 ezer eurónak megfelelő összeget költenek el egy-egy utazásuk során.

A japán turisztikai ágazat októberig még pesszimista volt azt illetően, hogy milyen gyorsan tér magához a turizmus az országhatárok megnyitása után. Azóta bebizonyosodott, hogy van ok a reményre, ugyanis néhány hét alatt ugrásszerűen megnőtt a külföldi látogatók száma, az olyan népszerű úti célokban, mint például Kiotó, helyenként alig tapasztalható különbség a pandémia előtti időkhöz képest. A japán kormány pedig azon fáradozik, hogy célzottan irányítsa a turizmus újjáéledését – írja a sumikai.com.

A japán turisztikai hivatal (Japan Tourism Agency, JTA) egyik deklarált célja, hogy a tehetősebb látogatók – akik egy-egy utazásuk során legalább egymillió jent, vagyis 7 ezer eurónak megfelelő összeget költenek – nagyobb arányt képviseljenek a turisták között. 2019-ben ez a célcsoport az utazók mindössze egy százalékát tette ki, viszont az összes, turizmusból származó bevétel 11,5 százaléka hozzá volt köthető.

Japán a gazdag utazók célcsoportja számára egyelőre messze nem olyan vonzó, mint pl. az USA vagy egyes európai országok. A tehetős brit turisták kedvelt úti céljait rangsoroló listán például csak a 36. helyen áll. Egy hasonló amerikai felmérés a 13. helyre sorolta be Japánt, olyan országok mögé, mint például Olaszország vagy Thaiföld.

Japán teaszertartás

Fotó: 123rf.com

A JTA és a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet (Japan National Tourism Organization, JNTO) október óta több, a prémium szegmensnek dolgozó utazási ügynökség képviselőit látta vendégül Japánban abból a célból, hogy bemutassa, mit tud kínálni az ország a gazdag utazóknak. A vendégek többek között luxusszállodákat tekintettek meg a Kiotó és a Nara prefektúrákban, és szerzetesek által vezetett túrákon vettek részt a Vakajama prefektúrában található Kója-hegyen.

A tehetős célcsoport odautazásának megkönnyítése érdekében azt is tervezik, hogy magánrepülőgépek számára új repülőtereket, a luxusjachtoknak pedig kikötőket létesítenek. Így a vendégek Japán távolabb eső vidékeit is könnyen elérhetik majd. Kiemelt cél az új luxusszállodák építése is.

A gazdag vendégkört megcélzó ajánlatok sorában vannak például az Okura Tokyo luxushotel workshopjai, amelyeken a japán asztali etikettet és a japán teaszertartást lehet elsajátítani egy tradicionális teaszobában. A Tokyo Luxey Inc. nevű ügynökség egyéni utazásokat kínál speciális kulturális élményekkel: a vendégek többek között saját katanát (szamurájkardot) készíthetnek egy híres kardkovács irányításával, vagy szusit egy első osztályú étteremben.

A megkérdezett szakértő szerint a versenyképes kínálat felépítése el fog tartani egy ideig. Jelenleg ugyanis nagy a hiány az ágazatban képzett munkaerőből, főleg az olyan szakemberek vannak kevesen, akik megfelelő szinten beszélnek angolul.