Járattörlések a LOT-nál

Forrás: MTI

 2018. október 26. 11:49

Több pilóta és utaskísérő kilenc napja tartó sztrájkja miatt tizenhat nemzetközi járatot, köztük egy Budapestről indulót töröl október 26-án a LOT.

A törölt járatok közül hat Varsóból, illetve más lengyelországi repülőterekről indult volna október 26-án. Nem száll fel például a Krakkó-Chicago útvonalon rendszeresen közlekedő járat sem. Tíz járat – közöttük egy budapesti – a varsói Chopin repülőtéren landolt volna. A többi járat menetrendszerűen közlekedik – közölte a LOT szóvivője, hozzátéve, hogy a lehető legalacsonyabb szinten próbálják tartani a törölt járatok számát. Október 18-tól, amikor a sztrájk megkezdődött, a 2,7 ezer menetrendszerinti járatból 74 maradt el, a repülések 95 százaléka megvalósult. A LOT úgy próbálja helyettesíteni a sztrájk nyomán hiányzó munkaerőt, hogy hat más légitársaságtól bérli a gépeket személyzettel együtt, ami eddig 3,5 millió zloty (mintegy 812 ezer euró) plusz költséggel járt.

A sztrájkolók nem fogadták el a LOT kompromisszumos javaslatát

Fotó: Wikimedia Commons

A sztrájkot a LOT alkalmazottainak egy részét tömörítő szakszervezetek indították el. A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát, ami a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják. A sztrájkolók az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyának megújítását követelik, valamint az október 22-én elbocsátott további 67 alkalmazott visszatérését. Ezek mellett a LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski lemondását is követelik.

A LOT törvénytelennek tartja a tiltakozást, de október 25-én este kompromisszumot ajánlott a sztrájkolóknak. Ennek értelmében az elbocsátott 67 személy közül azok térhetnének vissza munkahelyükre, akik a sztrájk során nem sértették a nem sztrájkoló kollégáik jogait. A LOT ugyanis a tiltakozók részéről más alkalmazottak iránt állítólag elhangzott fenyegetései, nyomásgyakorlás miatt tett csütörtökön ügyészségi panaszt. A sztrájkolók a javasolt kompromisszumot elutasították.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője október 26-án reggel a lengyel közszolgálati hírtelevízió kérdésére „valószínű forgatókönyvnek” nevezte az elbocsátottak visszatérését. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Milczarski élvezi-e a lengyel kormányfő támogatását, Dworczyk dicsérte a vezérigazgatónak a LOT fejlesztésében elért eredményeit. „A társaság fejlődik, a konfliktust azonban kétségtelenül meg kell oldani” – mondta.

A LOT október elejétől az állami Lengyel Légiközlekedési Csoport része.

Kapcsolódó cikkek