Járattörlések az Air France-nál

Forrás: MTI

 2018. február 21. 17:25

Tengerentúli járatainak felét, az Európán belül közlekedőknek pedig negyedét törli csütörtökön az Air France a dolgozók sztrájkja miatt.

Az Air France valamennyi szakszervezetének felszólítására a pilóták, a légi utaskísérők és a földi kiszolgáló személyzet az egynapos munkabeszüntetéssel legalább 6 százalékos általános fizetésemelést akar elérni. A sztrájk mellett csütörtökön a dolgozók tiltakozó megmozdulást is szerveznek az Air France-nak a párizsi Roissy repülőtéren található székháza elé.

A légitársaság szerdán arról tájékoztatott, hogy járatainak 75 százalékát indítja csütörtökön, így például a belföldiek 15 százalékát törlik előzetesen, de „fennakadások és késések sem kizártak” a közlemény szerint.

A ritkaságszámba menő szakszervezeti egység a francia társaság eredményeinek tavalyi jelentős emelkedésével magyarázható. Az Air France-KLM légitársasági csoport üzemi szinten 1,4 milliárd euró nyereséget ért el, 42 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az Air France és a HOP! 588, a KLM és a Transavia 910 millió euró nyereséget termelt üzemi szinten.

Elutasították a vezetők ajánlatát

Fotó: pixabay.com

A vezetőség először javasol 2011 óta általános fizetésemelést, mégpedig 1 százalékosat, amit két lépcsőben fizetne ki. Ezenfelül a földi kiszolgáló személyzet tagjainak egyénileg 1,4 százalékos emelést is előirányzott a vezetőség. A javaslatot viszont a szakszervezetek többsége visszautasította, miután nem előzte meg semmilyen egyeztetés.
Jean-Marc Janaillac, az Air France-KLM elnöke szerint a szakszervezeti követelések – a 6 százalékos emelés – „nem észszerűek”, annak teljes összege mintegy 240 millió euróra rúgna.