Járattörlések helyett lassabb növekedés a Ryanairnél

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 27. 15:18

A pilóták szabadságolása helyett inkább a téli szezonban tervezett növekedés lelassításával vet véget a tervezett járattörléseknek az ír fuvarozó, egyúttal nem kíván részesedést szerezni az Alitaliában.

A most bejelentett intézkedés következtében a Ryanair november 17. és március 18. között 25-tel kevesebb repülőgépet üzemeltet, áprilistól pedig 10-zel csökkenti gépei számát. Így megszűnik a további járattörlések veszélye, mivel a forgalomból kivont járművek miatt kisebb létszámú személyzetre lesz szükség a légitársaság 86 bázisán.


Ráadásul ennek köszönhetően októberben, novemberben és decemberben kiadhatók az új pénzügyi évre való átállás miatt felgyülemlett szabadságok, és január elsejétől már „tiszta lappal" indulhatnak, mi több, az év első negyedében a pilóták szabadságuk 40 százalékát kivehetik.

A részvényesek megnyugtatására a cég vezetői közölték, hogy a téli időszakban átszervezett járatokra eddig összesen 400 ezer foglalás érkezett, többségukre pedig még senki nem vásárolt jegyet. A téli szezonban 50 millió utast szállító légitársaságnál így mindössze az utasok egy százaléka érintett, őket pedig máris értesítették a változásról, más útvonalat vagy teljes visszatérítést ajánlva, (irányonként) 40 eurós voucherrel megfejelve kompenzációként. (Utóbbit egyébként az elmúlt hetek járattörléseiben érintett utasoknak is felajánlották, a vonatkozó EU-s jogszabályban foglalt kártérítési kötelezettség mellé.)

A légitársaság mostani közleményében egyébként köszönetet mond a pilótáknak, akik közül sokan felajánlották, hogy akár szabadnapjaikon is mennek dolgozni.

A lelassult növekedés egyébként jelen esetben annyit tesz, hogy a november-március közötti időszakban a légitársaság 9 helyett „csak" 4 százalékos bővülési ütemmel számol, éves utasforgalmi előrejelzése pedig 131 millióról 129 millióra módosul, ami tavalyhoz képest még mindig 7,5 százalékos növekedés.

A közleményben a Ryanair leszögezte: a menedzsmentnek jelen helyzetben a cég működésére kell fókuszálni, ezért visszavonja az Alitalia megvásárlására tett ajánlatot.

Kapcsolódó cikkek